Brusel neodškodní Bulharsko za investície do South Streamu

Právny základ pre odškodnenie Bulharska za investície do zrušeného projektu výstavby plynovodu Južný prúd neexistuje, tvrdí Európska komisia

02.12.2014 15:36
debata (49)

Právo Európskej únie neumožňuje odškodniť Bulharsko za investície do zrušeného projektu výstavby plynovodu Južný prúd (South stream). Uviedla to v utorok Európska komisia po tom, čo Rusko oznámilo, že v projekte nebude pokračovať.

„Z právneho pohľadu základ pre kompenzáciu neexistuje,“ uviedla hovorkyňa komisie Anna-Kaisa Itkonen. K výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Bulharsko počas leta oznámilo, že práce na svojej časti plynovodu zastavuje dovtedy, kým sa nevyjasní súlad projektu s právom Európskej únie.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že Moskva zastavuje projekt výstavby plynovodu Južný prúd. Pokračovanie v projekte označil za nemožné pre negatívny postoj Európskej únie. Na vytvorení plynového uzla pre južnú Európu chce Rusko spolupracovať s Tureckom, povedal Putin po rokovaniach s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa Putina Moskva zvýši dodávky plynu do Turecka a Rusko by mohlo s touto krajinou spolupracovať na vytvorení plynového uzla na hraniciach s Gréckom. Ukončenie projektu Južný prúd potvrdil aj šéf spoločnosti Gazprom Alexej Miller.

Plynovod Južný prúd mal dopravovať ruský zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy a obísť pritom Ukrajinu. Mal však problémy s financovaním, keď zahraničné banky zaujali opatrný postoj pre sankcie EÚ voči Rusku. Projekt mal podľa odhadov stáť 40 mld. USD. Južný prúd tiež nevyhovoval európskej legislatíve, ktorá bráni energetickým firmám vlastniť prepravné trasy, ak ich používajú na prepravu vlastného plynu.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Bulharsko #South Stream