Za požiarom batérie Dreamlineru sú vraj konštrukčné chyby

Konštrukčné chyby a nedostatočné testy boli za problémami, ktoré vlani viedli k odstaveniu flotily lietadiel Boeing 787 Dreamliner. Vyplýva to zo správy amerických vyšetrovateľov.

02.12.2014 20:51
debata (7)

Dreamliner je považovaný za jedno z najmodernejších dopravných lietadiel na svete, od uvedenia do prevádzky ho však sprevádzali početné problémy.

Vlani 7. januára začalo v boeingu spoločnosti Japan Airlines po pristátí v Bostone horieť. V polovici januára toho istého roku potom bolo všetkých 50 lietadiel Dreamliner, ktoré boli vtedy po celom svete v prevádzke, na niekoľko mesiacov odstavených kvôli prehrievaniu batérií. Neskôr sa objavili ešte ďalšie technické problémy.

Americký úrad pre bezpečnosť v leteckej doprave (NTSB) v pondelňajšej správe uviedol, že v batérii zaparkovaného Dreamlineru v Bostone nastal skrat, čo spôsobilo tepelný lavínový jav a viedlo nakoniec k menšiemu požiaru. Posádka ani cestujúci v lietadle vtedy neboli a nikomu sa nič nestalo.

Vyšetrovanie podľa agentúry AFP ukázalo, že v šiestom článku lítium-iónovej batérie došlo k deju, ktorý sa označuje ako tepelný lavínový jav. Elektrický prúd, ktorý tečie článkom, pri ňom spôsobuje nárast teploty batérie. To môže viesť k ďalšiemu nárastu prúdu i teploty a viesť až k zničeniu batérie.

NTSB zvalil vinu na výrobcu batérie, japonskú spoločnosť GS Yuasa, výrobcu lietadla, teda americkú spoločnosť Boeing, aj na americký Federálny úrad pre letectvo (FAA). Regulátor vraj nedokázal túto konštrukčnú vadu objaviť počas certifikácie a jeho inžinieri tak nežiadali vykonanie testu. Použitie tejto batérie vraj FAA nemal ani dovoliť a NTSB mu odporúča, aby zlepšil pravidlá pre hodnotenie bezpečnostného rizika u nových technológií.

Lítium-iónové batérie sa bežne používajú v spotrebnej elektronike. Môže u nich pritom dochádzať k problémom s prehrievaním prostredníctvom javov, ktorým sa veda zatiaľ ešte len snaží úplne porozumieť.

Boeing uviedol, že systém batérií v letúne 787 sa po incidente podstatne zlepšil, rovnako ako bezpečnosť lietadla všeobecne. Spoločnosť GS Yuasa uviedla, že správu z vyšetrovania zatiaľ skúma.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing 787 Dreamliner