Rozpočet po šiestich rokoch pridá ľuďom

Po šiestich rokoch uťahovania opaskov sa v parlamente diskutuje o rozpočte dávajúcom viac peňazí na študentov, dôchodcov a ľudí s nízkymi platmi.

03.12.2014 09:00
debata (6)

Kým vlaky zadarmo opozícia tvrdo kritizuje, tak spustenie odvodovej reformy, zameranej na zvyšovanie čistého príjmu ľudí s nízkymi platmi, podporilo viacero opozičných poslancov vrátane bývalého ministra financií Ivana Mikloša. Odvodová reforma je tak jednou z mála zhôd na budúcom ekonomickom smerovaní Slovenska medzi rozhádanou opozíciou a vládou.

Minister financií Peter Kažimír predstavil v parlamente rozpočet na rok 2015 ako jeden z najvyrovnanejších v histórii Slovenska. „Z pohľadu predkladaného rozpočtu patrí Slovensko medzi päť najzodpovednejších a najlepšie hodnotených krajín Európskej únie, čím sa radí vedľa Nemecka, Holandska, Írska a Luxemburska,“ povedal Kažimír (viac v článku Kažimír: Predkladáme najvyrovnanejší rozpočet).

Slovensko na hodnotenie do Bruselu poslalo rozpočet na rok 2015 s naplánovaným deficitom na úrovni 1,98 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). V parlamente schválené zmeny tento deficit zvyšujú o 300 miliónov eur. Ďalších 150 miliónov eur pridala rezerva slúžiaca na vykrytie zhoršeného ekonomického vývoja. V parlamente schvaľovaný rozpočet na rok 2015 tak nakoniec počíta s deficitom na úrovni 2,49 percenta HDP.

Slovensko aj pri takomto zvýšení dodržuje v Európskej únii dohodnuté tempo konsolidácie na rozdiel od veľkých krajín ako Francúzsko a Taliansko (viac v článku Brusel Slovensko chváli, južanov karhá).

Voľné zdroje majú ísť práve na zavedenie odvodovej reformy, ktorá zvyšuje čistý príjem zamestnancov s platom do 570 eur, čím pomôže približne 627–tisíc ľuďom. Zdvihnutie tarifných platov 80–tisíc učiteľov o 5 percent vyjde štátnu pokladnicu na 50 miliónov eur. Učitelia si tak v priemere polepšia o 40 eur za mesiac. Ďalším 280–tisíc štátnym zamestnancom porastú platy od januára 2015 o 1,5 percenta s tým, že v júli budúceho roka príde aj k druhému zvyšovaniu o 1 percento. Odbory tak očakávajú, že štátni zamestnanci si takto prilepšia v priemere o 20 eur. S dohodnutým rastom platov nie sú spokojné sestričky.

„Rozpočet na rok 2015 považujem za zlý a nebudem zaň hlasovať,“ povedal v parlamente poslanec Ivan Mikloš. „Za žart považujem počítať v budúcom roku s vyrovnaným rozpočtom nemocníc,“ pokračoval Mikloš (viac v článku Mikloš kritizoval rozpočet, po voľbách budú musieť prísť významné škrty).

Samotné ministerstvo financií len v tomto roku počíta s dodatočným dlhom nemocníc na úrovni 177 miliónov eur. Opatrenia na razantné zlepšenie situácie práve v budúcom roku zatiaľ neboli predstavené.

Nezávislá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vypočítala možné výpadky príjmov v rozpočte na rok 2015 v rozmedzí 371 až 471 miliónov eur. Výdavky miest a obcí môžu byť neplánovane vyššie o 100 až 200 miliónov eur. O 50 miliónov sú podľa rady podhodnotené aj výdavky na zdravotnú starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet