Rusi hľadajú inú cestu pre nový plynovod, Bulharov z toho vylúčili

Rusko je pripravené rokovať s niektorými z krajín, ktoré sa zúčastnili plánovanej výstavby plynovodu South Stream, aby ich prípadne zahrnulo do trasy iného plynovodu.

04.12.2014 07:12
debata (104)

Vyhlásil to v stredu veľvyslanec Ruska pri Európskej únii Vladimir Čižov. South Stream mal od budúceho roka dopravovať ruský plyn do strednej Európy a vyhnúť sa územiu Ukrajiny, Rusko ale v pondelok oznámilo koniec projektu.

„Som si istý, že ruská strana je pripravená rokovať s týmito krajinami o tom, čo musíme urobiť a ako túto situáciu riešiť,“ vyhlásil diplomat podľa agentúry AFP. Z krajín, s ktorými je vraj Moskva ochotná rokovať, citoval Maďarsko, Rakúsko a Srbsko. Z rozhovorov vylúčil Bulharsko, ktoré vraj nie je spoľahlivým partnerom.

Bulharsko začiatkom júna na žiadosť Európskej komisie pozastavilo prípravné práce na plynovode v reakcii na marcové pripojenie ukrajinského Krymu k Rusku. Rusko v pondelok uviedlo, že bez súhlasu Bulharska nie je schopné výstavbu plynovodu realizovať, a oznámilo koniec projektu. Ten istý deň Moskva podpísala dohodu s Tureckom o výstavbe podmorského plynovodu cez Čierne more, ktorý by spájal obe krajiny.

Čižov uviedol, že z hlavného uzla v Turecku sa dá tento plynovod rozšíriť „všetkými smermi“. Pre krajiny, ktoré doteraz vyjadrovali záujem o dodávky plynu zo South Streamu, vraj prípadné potrubie z Turecka nakoniec „nebude horšie“ ako South Stream.

South Stream mal ruský plyn doviesť do strednej Európy cez Čierne more a Balkán, bez toho, aby prechádzal cez ukrajinské územie. Maďarsko, Rakúsko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímali ako spôsob, ako zabezpečiť dodávky plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu, čo už Európa zažila pred ôsmimi rokmi a znovu pred piatimi rokmi. Plyn z ruského projektu by navyše uspokojil skoro 15 percent európskeho dopytu.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #South Stream