Maďarská štátna firma chce naše elektrárne

Maďarský záujemca o 66 percent akcií Slovenských elektrární firma Magyar Villamos Művek (MVM) tvrdí, že chce dokončiť Mochovce. Podiel v elektrárňach predáva taliansky Enel. „V tejto fáze predpokladáme, že dokončíme a budeme prevádzkovať nové jadrové bloky v Mochovciach,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu György Harmati, riaditeľ pre stratégiu maďarskej MVM Group.

04.12.2014 12:00
György Harmati, Foto:
Z prepojenia slovenských a maďarských elektrární by profi toval celý región, tvrdí György Harmati, riaditeľ pre stratégiu maďarskej skupiny MVM Group.
debata (64)

Ponuku MVM podal spolu s koncernom MOL, ktorý ovláda aj Slovnaft. Obe spoločnosti majú mnohé obchodné aktivity s Rusmi, ale tvrdia, že so záujmom o Slovenské elektrárne to nesúvisí.

Aké sú vaše plány na Slovensku v prípade, že získate 66–percentný podiel v Slovenských elektrárňach?
MVM Group aktívne hľadá príležitosti, ako si rozšíriť svoje portfólio v oblasti energetiky v regióne strednej Európy. Som presvedčený, že synergie medzi MVM a Slovenskými elektrárňami by posilnili bezpečnosť energetických dodávok v strednej a vo východnej Európe, zvýšili efektivitu výroby elektriny vďaka úsporám zo spojených činností a ďalej posunuli prepojenie oboch národných trhov. Tým by sme výrazne prispeli k rozvoju jednotného energetického trhu EÚ a podobne ako v prípade Českej republiky, aj v prípade Maďarska ďalej rozvinuli prepojenie oboch trhov. Z hľadiska financií máme záujem pokračovať v riadení Slovenských elektrární tak, aby naďalej dosahovali zisk. Naša nezáväzná ponuka, ktorú sme podali, sa vzťahuje na 66–percentný podiel na celom portfóliu spoločnosti. Sme presvedčení, že vďaka úsporám z rozsahu a potenciálnym synergiám prinesie prepojenie portfólií oboch spoločností významné výhody pre všetky strany. A súčasne umožní podporu rozvojových projektov v regióne a vytvorí priestor pre nové trhové príležitosti, napríklad v podobe exportu potenciálne nadbytočnej kapacity na trhy južnej Európy.

Ako chcete financovať kúpu tohto podielu?
O podiel v Slovenských elektrárňach sa uchádzame v rovnocennom partnerstve so Slovnaftom, ktorý je súčasťou skupiny MOL. Slovnaft aj MOL majú dostatok likvidných zdrojov na rozšírenie a diverzifikáciu súčasného portfólia. MVM má zabezpečené dostatočné zdroje na fi nancovanie tejto transakcie vďaka kombinácii imania a úveru.

Ktoré zdroje v SE sú hodnotnejšie a ktoré sú menej hodnotné?
V súlade s európskou a maďarskou energetickou politikou je MVM Group viazaná ochranou životného prostredia a klímy. Jeden z kľúčových dôvodov, prečo nás zaujíma 66–percentný podiel v Slovenských elektrárňach, je fakt, že 75 percent výroby elektriny pochádza z bezemisných energetických zdrojov. Vzhľadom na charakter zdrojov primárnych palív pre elektrárne sa dá predpokladať, že jadrová energetika a vodné elektrárne zostanú aj do budúcnosti ziskové. Z tejto situácie budú profi tovať aj SE.

Je ekonomicky opodstatnené dokončiť a prevádzkovať tretí a štvrtý blok Mochoviec?
Jadrové zdroje Slovenských elektrární, ktoré produkujú emisne čistú energiu, majú dôležitý podiel na atraktivite Slovenských elektrární z hľadiska environmentálnej politiky aj úspor zo spojených činností. My dnes nemáme dostatok informácií o potrebných nákladoch na dokončenie projektu a momentálnom technologickom stave celého procesu dostavby 3. a 4. bloku. Veríme, že budeme mať príležitosť navštíviť Mochovce a preštudovať detailné dáta vo fáze prípravy záväzných ponúk.

V každom prípade, myslíte si, že dokončenie Mochoviec 34 je jediné uskutočniteľné riešenie?
Nezáväzná ponuka, ktorú sme podali, počíta s dokončením EMO 34. Kým však budem môcť presne zodpovedať túto otázku, potrebujeme sa pozrieť na všetky dostupné dáta vo fáze prípravy záväzných ponúk.

Prevádzkovali by ste Mochovce 34 pri súčasných nízkych trhových cenách elektrickej energie?
Naším cieľom je posilniť rolu MVM Group pri zabezpečení dodávok energií do celého regiónu strednej a východnej Európy. V tejto fáze predpokladáme, že dokončíme a budeme prevádzkovať nové jadrové bloky v Mochovciach a vytvoríme priestor pre nové trhové príležitosti, napríklad v podobe exportu potenciálne nadbytočnej kapacity na trhy južnej Európy. Detailnejšie sa dokážeme k tejto otázke vyjadriť až po tom, čo získame prístup a budeme mať možnosť vyhodnotiť všetky dáta z projektu EMO 34.

Aký očakávate vývoj trhových cien silovej elektriny v najbližších piatich rokoch?
Naším najlepším odhadom je, že ceny silovej elektriny budú kopírovať vývoj cien na Európskej burze pre energie EEX, ktorá je najlikvidnejšou energetickou burzou v Európe. Ceny sa budú odvíjať od očakávaného nárastu využívania obnoviteľných zdrojov v Nemecku a v ďalších krajinách Európy a odpájania nemeckých jadrových zdrojov zo siete. Do hry určite vstúpi stále klesajúca ziskovosť konvenčných elektrární, predovšetkým uhoľných a paroplynových, ktorú tlačí nadol nielen cena energií, ale aj prevádzkové limity, ako je cena paliva a CO2 limity.

Ako je možné vyriešiť problémy Európy: privysokú kapacitu elektrární oproti úrovni dopytu?
Zdroje v Európe sa v súčasnosti výrazne líšia v technológii, palive, dosahu na životné prostredie a nákladovosti. Dá sa očakávať, že nízkonákladové elektrárne postupne vytlačia z trhu tie stratové, aj keď pravdepodobne bude potrebné zaviesť nejaký druh trhového mechanizmu, napríklad z hľadiska kapacít. Do úvahy bude treba takisto vziať aj otázku životného prostredia a emisií, v ktorých majú výrazne prednosť „čisté“ energetické zdroje.

V čom sú si SE a MVM podobné a v čom sa, naopak, líšia?
Zásadnú časť portfólia Slovenských elektrární aj MVM tvoria jadrové zdroje s rovnakým typom reaktorov, obe spoločnosti zabezpečujú veľkú časť produkcie elektriny vo svojej krajine, čo predstavuje manažment výrobných kapacít, obchod a predaj. Samozrejme, medzi našimi spoločnosťami sú aj rozdiely, ale podľa môjho názoru by sa portfóliá oboch spoločností výborne dopĺňali. Z hľadiska obnoviteľných zdrojov majú v Slovenských elektrárňach výrazný podiel riečne aj prečerpávacie vodné elektrárne, MVM má zase v prevádzke menší veterný park.

Aký vplyv má maďarská vláda na MVM?
Maďarsko vlastní cez spoločnosť MNV Ltd., čo je maďarská obdoba vášho Fondu národného majetku, približne 99,91– percentný podiel v MVM. Štát sa však priamo nepodieľa ani na riadení spoločnosti, ani na rozhodnutiach ohľadom ponuky na odkúpenie podielu v Slovenských elektrárňach.

György Harmati

Ako riaditeľ pre stratégiu MVM Group od februára 2013 zodpovedá za strategický rozvoj, obchodnú stratégiu, fúzie a akvizície (M&A) a riadenie infraštruktúrnych projektov. Pred príchodom do MVM pôsobil 18 rokov v spoločnosti She­ll.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel #MVM