Štát vypovie zmluvu o prenájme gabčíkovskej elektrárne Talianom

Rozpory štátu a Enelu týkajúce sa Vodnej elektrárne Gabčíkovo vyvrcholili. Štát vo štvrtok vypovie zmluvu o 30-ročnom prenájme elektrárne Slovenským elektrárňam, ktorých väčšinový vlastník je taliansky Enel. Dôvodom na výpoveď je podľa Roberta Fica porušovanie zmluvy.

04.12.2014 10:15
vodné dielo Gabčíkovo Foto: ,
Vodné dielo Gabčíkovo, plavebná komora
debata (61)

Pri privatizácii Slovenských elektrární bol súčasťou zmluvy aj prenájom Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Ak by predaju nebránili medzinárodné zmluvy, tak by sa sprivatizovala aj táto elektráreň, tvrdí Robert Fico.

Privatizáciu aj prenájom na 30 rokov považuje premiér za mimoriadne nevýhodné. Za osem rokov získali Slovenské elektrárne len z prevádzky prenajatého vodného diela 340 miliónov eur. Privatizačná cena za elektrárne bola 840 miliónov eur. V zmluve je podľa premiéra ustanovenie, ktoré by znižovalo kúpnu cenu za 66 % podiel o 240 miliónov eur, ak by nedostali Slovenské elektrárne gabčíkovskú vodnú elektráreň do prenájmu. Zisky z Gabčíkova sa teraz delia v pomere 65 percent pre Vodohospodársku výstavbu a 35 percent pre Slovenské elektrárne, ktoré by sa vzhľadom na majiteľa mali podľa premiéra volať skôr Talianske elektrárne.

Fico uviedol, že zmluvu o prenájme napadla jeho vláda v roku 2007 ako neplatnú, ale súdy o tom doteraz nerozhodli. Vláda sa rozhodla dať výpoveď so zmluvy podľa jedného z jej článkov a odvolá sa na porušovanie zmluvy zo strany Slovenských elektrární.

Vidí na to tri dôvody. Prvým je, že štát nedostáva „elementárne údaje a informácie, ktoré by nám umožnili zistiť, do akej miery je rozdeľovanie zisku z vodnej elektrárni spravodlivé alebo nespravodlivé pre štát“. Elektrárňam vyčíta, že po dvadsiatich rokoch prevádzky nemajú pripravený plán generálnych opráv elektrárne. Zavážili aj spory o päťmiliónový poplatok, ktorý má dostávať Vodohospodárska výstavba na údržbu. Podľa Fica Enel dokonca žiada späť 43 miliónov eur.

Premiér uviedol, že sa neobáva snahy Enelu ako vlastníka Slovenských elektrární o prípadné odškodnenie. Domnieva sa, že štát má právo túto zmluvu vypovedať. Ak by si Enel mohol niečo nárokovať, tak podľa premiéra len to, čo by aj tak dostal, keby zmluva o prenájme pokračovala.

Vodohospodárska výstavba sa sťažuje na elektrárne

Vodohospodárska výstavba, ktorá pôsobí pod ministerstvom životného prostredia, predložila koncom augusta tohto roka vláde správu, podľa ktorej Slovenské elektrárne nedodržujú zmluvu o prenájme gabčíkovskej elektrárne.

„Slovenské elektrárne si neplnia povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, na základe čoho dochádza v súčasnosti k viacerým problémom spojeným s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo, v dôsledku ktorých vzniká pre náš podnik škoda,“ uviedla v správe Vodohospodárska výstavba.

Podľa štátneho podniku sú problémom platby zo strany Slovenských elektrární, ktoré majú za prenájom vodnej elektrárne na Dunaji platiť. Vodohospodárska výstavba sa sťažuje na neposkytovanie potrebných informácií zo strany Slovenských elektrární. Vodohospodárska výstavba dokonca tvrdí, že Slovenské elektrárne môžu ohroziť bezpečnú prevádzku vodnej elektrárne. Štátnemu podniku sa totiž nepáči, že elektrárne stále nevykonali generálnu opravu turbín. Slovenské elektrárne vtedy všetky obvinenia zo strany štátneho podniku odmietli.

(SITA)

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Gabčíkovo #Enel