Juncker: Plynovod South Stream by sa nakoniec mohol postaviť

Projekt plynovodu South Stream z Ruska na Balkán a do strednej Európy by sa nakoniec mohol uskutočniť, hoci Rusko začiatkom týždňa vyhlásilo, že ho ruší. Povedal to vo štvrtok šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker po rokovaní s bulharským premiérom Bojkom Borisovom.

04.12.2014 17:27
debata (136)

Moskva oznámila zrušenie projektu v hodnote 40 miliárd dolárov práve kvôli nesúhlasu Bulharska, ktorému spoluprácu na plynovode s Ruskom zakázal Brusel.

„Čo sa týka South Streamu, Európska únia a Bulharsko spolupracujú na vyriešenie zostávajúcich otázok. Tieto zvyšné problémy nie sú neprekonateľné,“ povedal Juncker novinárom. „South Stream je možné postaviť. Podmienky sú dávno jasné… Lopta je teraz na strane Ruska,“ dodal Juncker podľa agentúry Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že Moskva nie je s to realizovať výstavbu plynovodu bez bulharského súhlasu. Bulharsko začiatkom júna na žiadosť Európskej komisie pozastavilo prípravné práce na plynovode v reakcii na marcovej pripojenie ukrajinského Krymu k Rusku.

Európska komisia však deň potom oznámila, že na budúci týždeň bude aj cez vyhlásenia z Moskvy pokračovať v rokovaniach o South Streamu. Ten mal ruský plyn doviesť do strednej Európy cez Čierne more a Balkán, bez toho, aby prechádzal cez ukrajinské územie. Maďarsko, Rakúsko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímali ako spôsob, ako zabezpečiť dodávky plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu, čo Európa už opakovane zažila pred ôsmimi a následne pred piatimi rokmi. Bez nového zdroja plynu utrpí najmä energetická bezpečnosť balkánskych krajín. Rusko už vyjadrilo pripravenosť rokovať s niektorými z krajín, ktoré sa zúčastnili plánovanej výstavby South Streamu, aby ich prípadne zahrnulo do trasy iného plynovodu.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #South Stream