KDH začne zbierať podpisy na odvolanie Počiatka

Poslanecký klub KDH vo štvrtok rozhodol, že začne zbierať podpisy na odvolanie ministra dopravy Jána Počiatka.

04.12.2014 17:23
debata (25)

Dôvodom je podľa opozičnej strany sporný tender Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami, v ktorom uspela firma Paywell, a.s. „S týmto návrhom oslovíme všetkých opozičných poslancov a akonáhle budeme mať dostatočný počet podpisov, tak predložíme Národnej rade SR tento návrh na mimoriadnu schôdzu s jediným bodom – odvolávanie ministra Počiatka,“ povedal na brífingu predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan.

Poslanec Pavol Zajac dodal, že firma Paywell má všetky znaky schránkovej firmy. „Jej posledný majiteľ v reťazci firiem EVOCK Limited sídli v Nikózii na Cypre na tom istom poschodí a v tej istej kancelárii ako desiatky ďalších firiem, ktoré majú blízko k finančnej skupine J&T,“ pripomenul. „Takisto ani majiteľov firmy Fleetpay, ktorá ručí referenciami v súťaži a ktorá bude pravdepodobne aj vykonávať túto službu naďalej, nepoznáme,“ dodal Zajac. Možno sa preto podľa neho domnievať, že je to takisto schránková firma.

KDH považuje spomínanú zákazku na trinásť rokov za veľmi neefektívne a nehospodárne narábanie s verejnými financiami. „Spomínali sme, že autorizované bankové centrá vykonávajú túto službu oveľa lacnejšie a sme presvedčení, že rozdiel môže byť až do výšky 100 mil. eur,“ povedal Zajac. Ako ďalej uviedol, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská odstúpila pre predražený nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici o 1 mil. eur. „Na odvolanie Jána Počiatka je stokrát viacej dôvodov,“ tvrdí poslanec. Kritizoval ministra a premiéra za to, že nedali zrušiť tender, nezastavili tento „kšeft“ a nevyvodili personálne opatrenia.

Predseda parlamentného hospodárskeho výboru Ján Hudacký v stredu po návšteve opozičných poslancov v NDS povedal, že naďalej majú pochybnosti o tendri na overenie platieb mýta palivovými kartami. „Stále sa domnievame, že podmienky neboli také transparentné a boli šité do určitej miery na niektoré firmy, alebo v podstate na jednu firmu (Fleetpay), ktorá poskytovala referencie pre víťaznú firmu Paywell,“ uviedol Hudacký. Poslanci chceli vedieť aj to, kto poskytol referencie na palivové karty firme Kedros, ktorá predložila druhú ponuku. Prepojenie medzi víťazom tendra a poskytovateľom referencií je podľa neho do určitej miery zjavné. „Je jasné, že ak firma poskytuje technické a odborné referencie, pravdepodobne sú to tí istí ľudia,“ dodal.

Paywell, a. s. navrhol pôvodne odplatu s podielom 6,75 % z objemu platieb mýta palivovými kartami, ktorá sa po dodatku k zmluve znížila na 6,15 % vrátane dane z pridanej hodnoty. Firma Kedros, a. s. navrhla províziu vo výške 6,92 %. Celková konečná hodnota zákazky na osem rokov, ktorá môže byť predĺžená o päť rokov, podľa NDS nepresiahne pôvodnú predpokladanú cenu 135,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty vrátane štyroch opcií. Na konci vlastníckeho reťazca firiem Paywell, Cromwell, a. s. a SVK Distribution, a. s., ktoré sídlia na rovnakej adrese v Bratislave, je firma EVOCK Limited so sídlom v Nikózii na Cypre. Majiteľ Cromwellu Petr Sucharda sa priznal k vlastníctvu cyperskej firmy.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Počiatek #KDH #opozícia