Eurostat potvrdil zrýchlenie rastu eurozóny na 0,2 percenta

Hospodársky rast v eurozóne v tohtoročnom treťom štvrťroku zrýchlil na 0,2 percenta z 0,1 percenta v predchádzajúcom kvartáli.

05.12.2014 12:40
debata (1)

Oznámil to v piatok štatistický úrad Eurostat. Potvrdil tak svoj prvý rýchly odhad z polovice novembra. K rastu ekonomiky prispel stúpajúci dopyt domácností.

Eurostat v piatok tiež potvrdil, že v celej Európskej únii sa hrubý domáci produkt v treťom štvrťroku zvýšil o 0,3 percenta. Tempo rastu tak zrýchlilo z 0,2 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok znížila odhad tohtoročného rastu ekonomiky eurozóny na 0,8 percenta z predtým predpokladaných 0,9 percenta. V budúcom roku počíta so zrýchlením rastu na jedno percento, v roku 2016 by mal rast stúpnuť na 1,5 percenta. To predstavuje výrazné zhoršenie v porovnaní s predchádzajúcou septembrovou prognózou, podľa ktorej mala ekonomika v budúcom roku stúpnuť o 1,6 percenta a v roku 2016 dokonca o 1,9 percenta.

Eurozóna sa vlani vymanila zo svojej najdlhšej recesie, ktorá trvala rok a pol. Výskumná spoločnosť Markit ale tento týždeň upozornila, že jej prieskum medzi nákupnými manažérmi signalizuje, že v budúcom roku by sa pokles ekonomiky eurozóny mohol obnoviť.

Nemecko, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, sa v treťom štvrťroku len tesne vyhlo recesii, ktorá sa väčšinou definuje ako dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou. HDP Nemecka sa zvýšil o 0,1 percenta, zatiaľ čo v druhom kvartáli o 0,1 percenta klesol.

Druhou najväčšou ekonomikou eurozóny je Francúzsko, kde tempo hospodárskeho rastu v treťom štvrťroku dosiahlo 0,3 percenta po poklese o 0,1 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Taliansko, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa však prepadlo do recesie. Jeho HDP v treťom štvrťroku klesol o 0,1 percenta po poklese o 0,2 percenta v predchádzajúcom kvartáli.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurozóna #eurostat