OECD: Priepasť medzi chudobnými a bohatými brzdí hospodársky rast

Prehlbujúca sa priepasť medzi chudobnými a bohatými brzdí hospodársky rast. Vyplýva to podľa agentúry DPA zo správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

09.12.2014 10:21
debata (2)

Jedným z dôvodov je skutočnosť, že chudobnejší členovia spoločnosti majú menší priestor pre investície do svojho vzdelania.

OECD tiež dospela k záveru, že prerozdeľovanie bohatstva prostredníctvom daní a sociálnych dávok nepodkopáva hospodársky rast, ak sa vykonáva správnym spôsobom. „To dokazuje, že riešenie vysokej a rastúcej nerovnomernosti je nevyhnutné pre podporu silného a udržateľného rastu a musí stáť v centre politickej debaty,“ uviedol podľa serveru BBC generálny tajomník OECD Angel Gurría. „Krajiny, ktoré podporujú rovnaké príležitosti pre všetkých, sú krajinami, ktoré porastú a budú prosperovať,“ do­dal.

OECD upozornila, že vo väčšine jej členských krajinách je teraz priepasť medzi bohatými a chudobnými najväčšia za posledných 30 rokov. Dodala, že najbohatších desať percent ľudí v OECD v súčasnosti zarába takmer desaťnásobok v porovnaní s najchudobnejšími desiatimi percentami. V 80. rokoch minulého storočia to bol pritom iba sedemnásobok.

OECD vznikla v roku 1961 ako náhrada Organizácie pre európsku hospodársku spoluprácu, ktorá mala za úlohu dohliadať a riadiť povojnovú hospodársku obnovu vo svete. V súčasnosti má 34 členov, od 90. rokov medzi ne patrí aj Česko a Slovensko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #chudoba #OECD