Detroit už nemá bankrotovú ochranu, začína splácať dlhy

Americké mesto Detroit vyviazlo z bankrotu, ktorý vlani vyhlásilo pre dlhy odhadované na 18 miliárd dolárov.

10.12.2014 07:26
debata

Detroit tak od stredy začne splácať dlhy svojim veriteľom. Bude sa pri tom riadiť plánom finančnej reštrukturalizácie, ktorý pripravil mestom menovaný nútený správca Kevyn Orr. Ten v utorok oznámil, že jeho práca teraz končí a že zo svojho postu odchádza.

Už začiatkom novembra schválil plán finančného ozdravenia zadlženého veľkomesta súd, čo znamenalo, že Detroit bude môcť po 17 mesiacoch opustiť bankrotový režim. Orr okrem iného navrhol, že mesto rôznymi spôsobmi splatí sedem miliárd dlhov a minie 1,7 miliardy dolárov na demoláciu veľkého počtu schátraných budov, zlepšenie bezpečnosti a zabezpečenie základných služieb. Plán počíta aj so škrtmi v dôchodkoch.

Detroit vyhlásil najväčší komunálny bankrot v dejinách USA vlani 18. júla, a v režime ochrany pred veriteľmi tak pobudol nezvyčajne krátku dobu.

Najväčšie mesto štátu Michigan sa v minulosti preslávilo ako kolíska a centrum amerického automobilového priemyslu. Kvôli presunu výroby inam, silným rasovým problémom a katastrofálnej politike mesta sa ale začalo od 60. rokov postupne vylidňovat a teraz je najchudobnejším veľkomestom Spojených štátov. Dnes má mesto o rozlohe väčšej ako Manhattan, Boston a San Francisco dohromady necelých 700 000 obyvateľov, čo je o 30 percent menej ako v roku 2000 a hlboko pod úrovňou 1,2 milióna z roku 1980.

debata chyba
Viac na túto tému: #Detroit #bankrot #USA