Kyjev chce od MMF viac peňazí, nervózne trhy sa obávajú bankrotu

Ekonomické vyhliadky Ukrajiny sa zhoršujú. Kyjev potrebuje, aby Medzinárodný menový fond (MMF) rozšíril svoj záchranný program pre krajinu. Povedal to v stredu nový ukrajinský minister hospodárstva Ajvaras Abromavičius.

10.12.2014 18:24
debata (68)

Nespresnil však, o akú sumu bude nutné zvýšiť dohodnutú pomoc v objeme 17 miliárd dolárov. Na finančných trhoch medzitým narastajú obavy z dopadov platobnej neschopnosti Ukrajiny.

„Chceme program rozšíriť kvôli ťažkej situácii. Pracuje sa na výpočtoch,“ povedal podľa agentúry Reuters minister. Zatiaľ ale podľa neho nemožno povedať, koľko dodatočnej hotovosti bude Ukrajina potrebovať.

Ministrove výroky vyvolali znepokojenie na finančných trhoch. Cena päťročných swapov úverového zlyhania (CDS), ktoré si investori kupujú ako poistenie proti nesplateniu ukrajinských dlhopisov, sa vyšplhala na najvyššiu úroveň za päť a pol roka. Na viac ako päťročné maximum sa dostal aj rozdiel vo výnosoch medzi ukrajinskými a porovnateľnými dlhopisy americkej vlády, ktorý stúpol o viac ako 1,2 percentuálneho bodu na 17,4 percenta.

Na trhu sa podľa analytikov zvyšuje očakávanie, že Ukrajina bude nútená prikročiť k reštruktura­lizácii štátneho dlhu. „To sa už predtým očakávalo, rovnako ako to, že terajšia pôžička od MMF nebude dostatočná. Dnes sa to však opäť dostalo do centra pozornosti,“ uviedla ekonómka Liza Ermolenková zo spoločnosti Capital Economics. „Všetky ekonomické aspekty Ukrajiny poukazujú na platobnú neschopnosť,“ dodala.

Delegácia MMF v Kyjeve rokuje s ukrajinskou vládou o záchrannom programe. Ukrajina už v rámci dohodnutého programu od menového fondu dostala 4,6 miliardy dolárov a rada by čo najrýchlejšie získala ďalšiu časť pomoci v hodnote 2,7 miliardy dolárov. MMF schválil dvojročný záchranný program pre Ukrajinu koncom apríla.

Program pomoci má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. Tá sa teraz stretáva s negatívnymi dopadmi povstania proruských separatistov na východe krajiny a straty polostrova Krym, ktorý Moskva v marci pripojila k Rusku. Začiatkom septembra MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, ak bude konflikt na východe krajiny pokračovať aj v budúcom roku.

Ekonomický denník Financial Times v utorok uviedol, že podľa zistení menového fondu v programe hospodárskej pomoci pre Ukrajinu nie je k dispozícii asi 15 miliárd dolárov. MMF vraj upozornil západné krajiny, že tieto peniaze musia zabezpečiť rádovo v týždňov, ak chcú odvrátiť finančný kolaps Ukrajiny. Tá podľa denníka od aprílového spustenia záchranného programu získala od MMF a ďalších medzinárodných veriteľov už spolu 8,2 miliardy dolárov.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina