Ukrajinci majú mať 'spravodlivú' cenu plynu. Troj- až päťnásobnú

Ukrajinská vláda zvýši cenu plynu pre domácnosti možno až päťnásobne. V kyjevskej televízii to v piatok oznámil šéf plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev. Nevyhnutné opatrenia bude sprevádzať program finančných kompenzácií pre sociálne slabé rodiny.

13.12.2014 08:54
debata (206)

Na Ukrajine je doposiaľ predaj energií pre maloodberateľov výrazne dotovaný zo štátnej pokladnice. Sociálny program zo sovietskej éry skoršie režimy vytrvalo odmietali zrušiť, hoci cena určená domácnostiam ani zďaleka nevyvážila výdavky rozpočtu na nákup plynu v Rusku.

Bývalý prezident Viktor Janukovyč sa zdráhal upraviť systém dotácií aj napriek tomu, že narovnanie cien bolo podmienkou pre záchrannú pôžičku Medzinárodného menového fondu (MMF).

„Vláda zvažuje nastavenie spravodlivej ceny,“ povedal v televízii Kobolev. „Chceme sa dostať na ospravedlniteľnú trhovú úroveň a zároveň poskytnúť finančnú pomoc tým vrstvám obyvateľstva, ktoré nebudú schopné nové ceny zaplatiť. Reč je totiž o zvýšení ceny v násobkoch: trojnásobnej až päťnásobnej,“ uviedol šéf Naftogazu.

Ukrajina tento rok po zvrhnutí proruskeho Janukovyčovho režimu nedostávala pol roka žiadny ruský plyn a okrem vlastných zásob bola odkázaná na takzvané spätné dodávky najmä zo Slovenska. Tieto dodávky sa majú v krátkom čase ešte zvýšiť, od budúceho týždňa napríklad objem plynu zo Slovenska stúpne z terajších 31 na 40 miliónov kubických metrov denne.

Rusko zastavilo dodávky plynu kvôli sporom o cenu a nezaplatené účty. Koncom októbra sa obe krajiny prostredníctvom Európskej komisie dohodli na podmienkach dočasného obnovenia dodávok v zimných mesiacoch, Kyjev si ale tieto dodávky musel predplatiť.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina