Dolárové hypotéky sa po páde rubľa stávaju pre Rusov nočnou morou

Niekoľko desiatok ľudí sa v piatok zhromaždilo pred sídlom ruskej centrálnej banky v Moskve, aby žiadali štát o pomoc pri riešení kritickej finančnej situácie, do ktorej ich dostal strmý pád kurzu ruského rubľa.

13.12.2014 12:16
Rusko, rubeľ, hypotéky, protest Foto: ,
Hypotéky v zahraničných menách robia po páde rubľa veľké problémy ich plátcom. Niekoľko desiatok ľudí protestovalo 12. decembra 2014 v Moskve proti neúnosnej výške splátok. Na transparente sa pýtajú, ako majú žiť s hypotékou v dolároch.
debata (82)

Podľa moskovského rozhlasu ide o plátcov valutových hypotekárnych úverov, ktorých je vraj v metropole približne 20 000. Pre znehodnocovanie ruskej meny sa výška ich mesačných splátok zvýšila v násobkoch.

Dolárové hypotéky boli v Rusku populárne v rokoch 2007 a 2008, kedy boli vďaka nižšiemu úroku a dlhšej splatnosti výhodnejšie ako hypotekárne pôžičky v rubľoch. Ruská vláda podľa postihnutých rodín vtedy ubezpečovala verejnosť, že menové výkyvy sú nepravdepodobné a kurz je pevný.

Stabilita meny bola jedným z hlavných výdobytkov prezidentskej éry Vladimíra Putina na ekonomickom poli.

Rubeľ ale v poslednej dobe tvrdo postihuje slabý výkon ruskej ekonomiky, vplyv západných sankcií a nízke ceny ropy, ktorá je hlavným ruským vývozným artiklom. Od začiatku roka ruská mena stratila viac ako tretinu svojej hodnoty.

Podľa moskovského rozhlasu sa ľudia zaťažení valutovou hypotékou dostali do katastrofálnej situácie a mnohým hrozí, že sa ocitnú na ulici. Banky odmietajú ich situáciu riešiť. Za byt v cene okolo šesť miliónov rubľov (84-tisíc eur) majú vraj teraz zadlžené rodiny zaplatiť až 26 miliónov (364-tisíc eur). Mesačné splátky sú niekoľkonásobne vyššie ako vlani.

„Štát posiela peniaze na Krym, financuje olympiádu a cudzine dlhy odpúšťa,“ sťažovala si moskovskému rozhlasu jedna z postihnutých s odkazom na nedávnu Putinovu cestu do Uzbekistanu, pri ktorej ruský vodca nechal odpísať takmer celý dlh vo výške 890 miliónov dolárov.

Podľa agentúry TASS sa do situácie vložili poslanci ruského parlamentu, ktorí chcú spísať žiadosť centrálnej banke, aby zadlženým rodinám pomohla.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hypotéka #rubeľ