Česi tiež menia vlakový grafikon, do Košíc vyrazí Pendolino

Vlaky v Česku začnú od nedele jazdiť podľa nového cestovného poriadku. České dráhy vzhľadom na nástup konkurencie nasadia na trase z Bratislavy do Košíc Pendolina, na vnútroštátnych linkách obnoví prevádzku na niekoľkých tratiach.

13.12.2014 16:30
debata (8)

Prímestské vlaky v Prahe budú po novom zastavovať v stanici Praha-Kačerov. Cena cestovných lístkov Českých dráh sa zvýši zhruba o percento, na trasách do 50 kilometrov zostane rovnaká. LEO Express a RegioJet ceny nezmenia.

Na trati z Bratislavy do Košíc začali jazdiť žlté vlaky RegioJet v skúšobnej prevádzke od polovice októbra, od nového cestovného poriadku začne ostrá prevádzka. Pôvodne chcela firma predĺžiť linku Praha – Žilina do Košíc od nového grafikonu rovnako ako konkurenčné Leo Express. České dráhy doteraz jazdili na východné Slovensko s vlakom EuroCity Košičan. Pre konkurenčný boj sa rozhodli nasadiť Pendolino a budú tak najrýchlejším dopravcom na trase.

Bývalý minister dopravy Antonín Prachař do nového poriadku presadil, že vlaky Pendolino, idúce z Prahy do Chebu a Františkových Lázní, budú zastavovať v Kúpeľoch Kynžvart.

Lístky Českých dráh na dlhších trasách mierne zdražejú. Cena za jazdu vlakov LEO Express sa meniť nebude. „Cenová hladina zostáva rovnaká,“ povedala hovorkyňa dopravcu Petra Valentová. Ani RegioJet ceny nezmení. „Ceny lístkov zostanú rovnaké, žiadne ďalšie trasy nespustíme,“ informovala hovorkyňa Petra Nováková.

Najviac vlakov podľa nového grafikonu vypravia České dráhy (8457), na ostatných dopravcov pripadá 477 spojov. ČD vypravia denne v priemere 6789 vlakov, čo je oproti vlaňajšku o 64 viac.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #Česko #Pendolino