Šéf OPEC: Ceny ropy padli tak hlboko pre špekulantov

Šéf Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) Abdalláh Badr uznal, že ceny ropy klesli viac, než sú základy trhu. Ich pokles tak neodráža súčasný stav ponuky a dopytu, ale je spôsobený špekulantmi.

14.12.2014 19:39
Nafta, benzín, tankovanie Foto:
Ceny ropy v piatok klesli najnižšie za posledných päť rokov.
debata (65)

Potvrdil, že ropný kartel neplánuje zmeniť svoju súčasnú politiku ťažby, ktorá podľa analytikov prispela k terajšiemu prudkému poklesu cien. Vyzval tiež členov kartelu, aby pokračovali v investíciách do rozvoja ropných polí, aby tak zabránili prudkému poklesu dodávok na trh, keď sa ceny ropy v budúcnosti opäť oživia.

OPEC minulý mesiac rozhodol, že ponechá limity pre ťažbu ropy bezo zmeny. „Dohodli sme sa, že je dôležité pokračovať v ťažbe (na súčasnej úrovni) v nadchádzajúcom období. Rozhodnutie sme urobili na základe súhlasu všetkých ministrov. Rozhodnutie padlo. Veci zostanú, ako sú,“ vyhlásil Badr na stretnutí s novinármi v rámci arabského fóra v Dubaji. Upozornil tiež, že OPEC nemá stanovenú cieľovú cenu pre ropu, podľa ktorej by určoval výšku ťažby.

Ceny ropy sú najnižšie za posledných päť rokov

Ceny ropy v piatok klesli najnižšie za päť rokov. Lacná ropa stiahla dole aj ceny akcií ropných firiem a meny krajín napojených na ťažbu ropy. Dusí tak záujem o rizikovejšie investície a núti investorov kupovať bezpečnejšie vládne dlhopisy. K poklesu cien ropy prispieva OPEC svojím rozhodnutím nemeniť ťažbu v čase, keď Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) znížila odhad rastu dopytu, napísala agentúra Reuters.

Badr dodal, že OPEC hľadá cenovú úroveň, ktorá by bola vhodná a uspokojivá pre spotrebiteľov a producentov. Nespresnil však, ako vysoká by táto cena mala byť. Na otázku, či si myslí, že do júna bude potrebné zvolať mimoriadne zasadnutie OPEC, sa Badr usmial a povedal: „Neviem“.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC