Británia chce väčšiu konkurenciu na trhu s energiami

Britský minister energetiky Ed Davey chce, aby sa trhový podiel malých firiem na celkových dodávkach energií v krajine do konca tohto desaťročia strojnásobil.

15.12.2014 12:45
debata

Minister to uviedol vo vyhlásení, ktoré zverejnil v pondelok. V tomto roku sa trhový podiel malých dodávateľov energií vo Veľkej Británii zdvojnásobil a z celkového trhu im patrí takmer 10 %.

„Chcem ísť ďalej a dosiahnuť, že do konca tohto desaťročia budú mať trhový podiel 30 %,“ povedal o malých dodávateľoch energií minister Davey. Britskí odberatelia energií odchádzajú od šestice najväčších dodávateľov na protest proti slabým zákazníckym službám a vysokým účtom. Britský úrad na ochranu konkurencie v súčasnosti uskutočňuje hĺbkové prešetrovanie, či šestica najväčších dodávateľov energií neporušovala hospodársku súťaž. Mohlo by to viesť k rozdeleniu niektorých spoločností.

Šesticu najväčších britských dodávateľov energií tvoria firmy SSE, British Gas, Scottish Power, E.ON, RWE npower a EDF Energy. Ceny energií v krajine sa stali významnou politickou agendou pred rokom, kedy opozičná Labouristická strana sľúbila, že v prípade víťazstva v nasledujúcich voľbách zmrazí ceny energií.

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Veľká Británia