Za dolár Rusi platili až 60 rubľov, musela mu pomôcť centrálna banka

Ruská mena v pondelok pokračovala v prudkom poklese a jej kurz prvýkrát prekročil hranicu 60 rubľov za dolár.

15.12.2014 18:30
debata (171)

Investori sa obávajú ďalších amerických sankcií proti Rusku. Neskôr rubľu pomohli intervencie ruskej centrálnej banky a čiastočne tiež oživenie cien ropy, takže sa kurz vrátil pod 60 rubľov za dolár.

Kurz rubľa sa počas dňa prepadol až na 61,20 RUB/USD. Okolo 14:00 SEČ sa na trhu objavili správy o intervenčných nákupoch ruskej centrálnej banky a kurz sa vrátil pod 60 rubľov za dolár. Stále bol ale viac ako dve percentá pod piatkovým záverom.

Ruskej mene pomohol tiež vývoj na trhu s ropou. Severomorská ropa Brent v pondelok po počiatočnom poklese k hranici 60 dolárov spevnila a vyhupla sa späť nad 62 dolárov za barel.

Ruská centrálna banka teraz intervenuje na podporu rubľa prakticky každodenne. Minulý týždeň vynaložila na podporu jeho kurzu viac ako 4,5 miliardy dolárov. Celkový objem intervencií centrálnej banky na devízovom trhu tak od začiatku tohto roka prekročil 70 miliárd dolárov.

Rubeľ už v tomto roku napriek intervenciám oslabil k doláru o viac než 40 percent. Ruská mena sa spolu s tamojšou ekonomikou dostala pod výrazný tlak v dôsledku ukrajinskej krízy, západných sankcií proti Moskve a prudko klesajúcich cien ropy. Tie strácajú z júnových maxím tiež viac ako 40 percent.

Investori na ruskom trhu sa teraz obávajú prehĺbenia protiruských sankcií. Vo štvrtok schválili obe komory amerického Kongresu zákon, ktorý otvára dvere k dodávkam zbraní Ukrajine a k rozšíreniu sankcií. V prípade výpadkov v dodávkach zemného plynu členským štátom NATO sa má na sankčnom zozname USA ocitnúť aj ruský monopolný vývozca plynu Gazprom.

Stabilita meny patrila k hlavným úspechom Putinovej vlády. Tohtoročný prepad rubľa ale oživuje spomienky na menovú krízu v roku 1998. Rok pred Putinovým nástupom k moci vtedy pád rubľa viedol k zatváraniu bánk a strate úspor obyvateľstva.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ