Pri súčasnej cene ropy zažije ruská ekonomika ťažký pád

Ak ceny ropy zostanú na terajšej úrovni okolo 60 dolárov za barel, ruská ekonomika v budúcom roku klesne zhruba o 4,5 percenta. Predpovedala to v pondelok ruská centrálna banka.

15.12.2014 21:06
debata (215)

Podľa nej sa v poslednom štvrťroku tohto roka zvýši objem odlivu kapitálu z krajiny na vysokú úroveň porovnateľnú s odlivom v prvých troch mesiacov roka.

Začiatkom decembra ruská vláda pripustila, že ekonomika v budúcom roku asi klesne o necelé jedno percento. Rusko by tak zažilo prvú recesiu od roku 2009, kedy sa jeho ekonomika v dôsledku svetovej finančnej krízy prepadla o takmer osem percent. Pesimistický scenár vlády na budúci rok počíta s prepadom hrubého domáceho produktu (HDP) až o štyri percentá. Vláda dovtedy predpovedala, že na budúci rok HDP vzrastie o 1,2 percenta.

Výhľad ruskej ekonomiky sa značne zhoršuje od leta kvôli stupňovaniu prepadu cien ropy a pritvrdzovaniu západných sankcií pre ruský prístup k ukrajinskej kríze. Negatívne na ekonomiku pôsobí aj odliv investícií zo zahraničia a zrýchľujúci sa pád ruského rubľa, ktorého kurz tento rok stratil voči doláru už asi 45 percent.

Odliv kapitálu z Ruska sa v prvom štvrťroku prudko zrýchlil na približne 62 miliárd dolárov, potom sa ale spomalil. Za prvých deväť mesiacov roka dosiahol čistý odlev kapitálu 77,5 miliardy dolárov, čo bolo 75 percent nad úrovňou rovnakého obdobia minulého roka.

Inflácia v Rusku, ktorú teraz tlačí nahor prepad rubľa, by podľa centrálnej banky mohla začiatkom roku dosiahnuť až 11,5 percenta. Banka uviedla, že bude musieť udržiavať celý budúci rok prísnu menovú politiku, ak chce do konca roka 2017 dosiahnuť strednodobý inflačný cieľ štyri percentá.

V budúcom roku odtečie z Ruska podľa odhadu banky asi 120 miliárd dolárov. V ďalších rokoch sa odliv spomalí a v roku 2017 z krajiny odíde 55 miliárd dolárov.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #HDP