Dažde zvýšili úrodu kukurice, slovenskí farmári však radosť nemajú

Slovensko zoberie tohto roku rekordnú úrodu kukurice, ale farmári z nej veľkú radosť nemajú. Plodina s prívlastkom kráľovná polí zarodila v každom kúte sveta, kde ju pestujú, a ceny padajú na historické minimá. Navyše mokrá jeseň predĺžila zber a mnohí farmári namiesto ziskov počítajú straty. Časť úrody totiž znehodnotili plesne a odberatelia ju odmietajú spracovať.

16.12.2014 11:00
debata (5)

Podľa posledných odhadov sa na Slovensku pozberá najmenej 1,6 milióna ton kukurice. Toľko sa jej neurodilo nikdy v minulosti. V porovnaní s vlaňajškom odhaduje Zväz pestovateľov a spracovateľov kukurice produkciu vyššiu o zhruba 400–tisíc ton. Lenže úroda ešte stále nie je v sýpkach, pod holým nebom ešte stojí kukurica na 50–tisíc hektároch.

„Prežívame rok plný extrémov a s veľkou pravdepodobnosťou nestihneme pozberať kukuricu do konca decembra,“ povedal šéf kukuričiarskeho zväzu Ladislav Moravčík.

V dôsledku nadmerných zrážok poľnohospodári začali zber s veľkým oneskorením až v prvom októbrovom týždni. A keďže prší s väčšími či menšími prestávkami doteraz, nedarí sa z rozmočených polí dostať úrodu do skladov. Ladislav Moravčík pripomenul, že za svoju 45–ročnú prax nezažil, aby od konca leta do začiatku zimy padlo na Podunajskej nížine 300 milimetrov vody na štvorcový meter.

Priam monzúnovo výdatné zrážky síce prispeli k rastu úrod, keď niektorí farmári hlásia aj 13– až 15–tonové výnosy kukurice priemerne z hektára, zrno má však vysokú vlhkosť a je napadnuté plesňami. Výsledkom sú zrážky z ceny, ktoré padli už pod sto eur za tonu. Na porovnanie, vlani sa tona kukurice predávala od 160 do 170 eur za jednu tonu.

Ceny diktuje svetový trh

Za pádom cien je mimoriadne dobrá úroda vo všetkých kľúčových pestovateľských oblastiach sveta. Jeden z najväčších stredoeurópskych producentov kukurice Maďarsko hlási medziročne vyššiu úrodu o dva milióny ton. Slovensko nemôže rátať, že uplatní prebytky kukurice na tradičnom českom trhu. Česi, ale aj severne položení Poliaci rozšírili pestovanie kukurice, navyše si môžu vyberať z bohatej svetovej ponuky.

„Kľúčovým hráčom na trhu s kukuricou sú Spojené štáty, ktoré z očakávanej celkovej svetovej produkcie 990 miliónov dopestujú okolo 350 miliónov ton,“ vysvetľuje Jozef Rebro zo Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností. Práve Američania ako najväčší exportéri rozhodujú o páde či vzostupe cien, a keďže aj v Európe je dobrá úroda a navyše zelenú má aj export ukrajinskej kukurice, nemožno sa čudovať zlacneniu kukurice. Nie Slovensko, ale zahraničie určuje ceny.

Nešťastím mnohých slovenských farmárov sa stali plesňové choroby kukurice. Spracovatelia kukurice vzorkujú dodávky a ceny stanovujú podľa obsahu mykotoxínov. Ak ich obsah prekračuje normou stanovené hraničné úrovne, nekompromisne vracajú celé dodávky späť pestovateľom. Je z toho rozčarovanie, hnev a hádky.

„Kukuricu si dávame testovať ešte na poli, následne sa vzorkuje po privezení na spracovanie. Čo vyhovuje limitom, ide dnu, čo nespĺňa bezpečnostné štandardy, vraciame,“ povedal Alojz Oravec, hovorca spoločnosti Amylum, ktorá je jedným z najväčších domácich spracovateľov kukurice.

Zdôraznil, že Amylum spracúva kukuricu na potravinárske aj krmivárske produkty a musí bezpodmienečne dodržiavať prísne zdravotné kritériá.

Znehodnotené zrno nechcú ani bioplynky

Jozef Rebro z krmivárskeho zväzu pripustil, že možno až stotisíc ton kukurice vôbec nenájde spracovateľa. Kukurica obsahujúca nadlimitné množstvo mykotoxínov sa nehodí ani do bioplyniek, pretože po fermentácii nemožno rozložené kukuričné zvyšky zapracovať do pôdy.

Z nadúrody sa stáva problém, ktorý prinesie farmárom straty. Nepoužiteľnú kukuricu bude treba možno spáliť. „Chceme rokovať s ministerstvom o tom, ako hospodárske škody riešiť,“ povedal Slavomír Moravčík.

Farmárom sa medzitým plnia sýpky kukuricou po samý vrch. V porovnaní s vlaňajškom minuli oveľa viac peňazí na usušenie mokrého zrna. „Ešte sme nepredali zo skladu ani kilo, cena je mizerne nízka,“ povedal Ivan Gombár, ktorý hospodári v Bardoňove. Kukuricu stihol včas pozberať, zrno je zdravé a teraz podobne ako ostatní poľnohospodári premýšľa, od koho dostanú toľko, aby sa im pestovanie rentovalo. Európa je plná kukurice.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #kukurica