Lukašenko nechce ruské ruble, bude pýtať doláre alebo eurá

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok vyzval, aby sa bieloruské obchodné transakcie s Ruskom riešili v dolároch alebo eurách. Reagoval tak na pokles hodnoty ruského rubľa. Informovala o tom bieloruská štátna tlačová agentúra Belta.

18.12.2014 11:11
debata (47)

Lukašenko tiež upozornil, že kvôli prepadu ruskej meny nemieni devalvovať bieloruský rubeľ. „Nebudeme obchodovať v rubľoch, ale v dolároch,“ vyhlásil. „Mali sme už dávno požadovať, aby nám Rusko platilo aj v tvrdej mene,“ dodal.

Rusko je podľa agentúry Reuters hlavným obchodným partnerom Bieloruska. Bieloruské hospodárstvo je silne závislé na ruskej ekonomike, ktorá sa teraz potýka s negatívnymi dôsledkami západných sankcií a poklesu cien ropy. Ruský rubeľ stratil od začiatku tohto roka zhruba polovicu svojej hodnoty.

Bielorusko minulý mesiac znížilo odhad rastu domácej ekonomiky pre budúci rok na 0,2 až 0,7 percenta z predtým predpokladaných dvoch percent. Bieloruský minister hospodárstva Nikolaj Snopkov označil zhoršenie výhľadu za dôsledok nepriaznivého vývoja ruskej i globálnej ekonomiky.

Bielorusko patrí medzi blízkych spojencov Ruska. Lukašenko však napriek previazanosti oboch ekonomík politiku Moskvy príležitostne kritizuje, napísala agentúra Reuters.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #rubeľ