NDS začala s distribúciou diaľničných nálepiek na rok 2015

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) začala s distribúciou a predajom nových diaľničných nálepiek na rok 2015.

19.12.2014 14:32
diaľničné nálepky 2015, NDS Foto: ,
Diaľničné nálepky na rok 2015 - vzor
debata

Motoristi si ich môžu kúpiť za nezmenené ceny. „Distribútor diaľničných nálepiek prevzal prvé z nich 8. decembra a postupne ich rozváža na predajné miesta. V priebehu tohto týždňa budú diaľničné nálepky dostupné na väčšine z viac ako 1 200 predajných miest,“ informoval v piatok hovorca NDS Michal Fúrik.

Cena diaľničných nálepiek na rok 2015 sa nezmenila. „Motoristi si budú môcť zakúpiť ročnú, mesačnú a desaťdňovú diaľničnú nálepku na hraničných priechodoch, čerpacích staniciach, pobočkách Slovenskej pošty a ostatných vyznačených predajných miestach za rovnakú cenu ako v predchádzajúcom roku,“ uviedol Fúrik. Ročná diaľničná nálepka stojí 50 eur (platí do 31. januára 2016), mesačná 14 eur a desaťdňová 10 eur. Ročné diaľničné známky na rok 2014 platia do 31. januára 2015.

Diaľničné nálepky je možné zakúpiť a objednať aj cez internet na stránke dialnicnenalep­ky.sk. Držitelia parkovacieho preukazu ZŤP (zdravotne ťažko postihnutý), ktorí chcú oslobodiť automobil od povinnosti úhrady, sa po novom musia vopred zaregistrovať zaslaním troch dokumentov poštou na adresu správcu výberu úhrady diaľničnej známky, teda NDS.

Distribúciu a predaj nálepiek na rok 2015 zabezpečuje Slovenská pošta, a. s. ktorá uspela vo verejnej súťaži s návrhom odplaty, resp. provízie vo výške 5,99 % bez dane z pridanej hodnoty. Počas trvania zmluvy by celková konečná cena zákazky podľa diaľničiarov nemala presiahnuť jej pôvodnú predpokladanú hodnotu 3,5 mil. eur bez dane. Druhú ponuku predložil doterajší distribútor nálepiek Italmarket Slovakia, a. s. s návrhom provízie 6 %.

„NDS očakáva výnosy z predaja diaľničných nálepiek pre rok 2015 na úrovni 54,6 mil. eur, náklady na tlač predstavujú 250 tis. eur,“ informoval nedávno Fúrik. Mandátna zmluva medzi NDS a Slovenskou poštou o predaji a distribúcii diaľničných nálepiek na rok 2015 je účinná od 29. novembra 2014 a platná do 31. januára 2016. Za jedenásť mesiacov tohto roku dosiahli príjmy z predaja diaľničných nálepiek 53,85 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Podľa podnikateľského plánu na rok 2014 plánovala NDS príjmy z predaja nálepiek v objeme 53,85 mil. eur.

Elektronické diaľničné známky, ktoré sa mali pôvodne začať používať od začiatku budúceho roku paralelne s papierovými nálepkami, by mali byť zavedené neskôr buď v priebehu roku, alebo od začiatku roku 2016. Spôsobil to zdĺhavý tender na elektronizáciu predaja diaľničných známok za predpokladanú cenu 35 mil. eur bez dane pre viaceré námietky uchádzačov. Úrad pre verejné obstarávanie mal už o námietkach rozhodnúť, ale zatiaľ nezverejnil ako.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #diaľničné známky