Prudký pád cien. Nádrž benzínu lacnie o 10 eur

Slovensko zatiaľ viac zarába na ruskej kríze ako prerába. Sankcie proti Rusku na jednej strane tlačia dole ruský rubeľ, čo pociťujú naši exportéri do Ruska, zároveň však idú dole aj ceny ropy a tiež palivá, čo má väčšiu váhu.

20.12.2014 10:19
debata (104)
Foto: Pravda.sk
palivá, jeseň, graf, benzín

Dnes Slovensko zažíva najväčší cenový pád pri benzínoch a nafte. Benzín Natural 95 aj nafta lacnejú o 2,5 centu na liter. Benzín tak bude stáť v priemere 1,33 eura za liter, kým ešte v septembri bola cena 1,48 eura. Nafta bude za 1,21 eura. Navyše analytici hovoria, že je ešte priestor na pokles ceny v nasledujúcich dňoch o ďalších až 10 centov na liter. Potom by platilo, že kým v septembri 40-litrová plná nádrž benzínu vyšla na 59 eur, teraz stojí 53 eur a onedlho vyjde na 49 eur.

Analytik Tatra banky Juraj Valachy predpokladá, že sa cena ropy sa na budúci rok zvýši. Kartel krajín ťažiacich ropu OPEC však avizuje, že nebudú znižovať ťažbu, ani keď cena ropy klesne na 40 dolárov za barel. Už udržanie cien ropy by pomohlo celej Európe. Ropa totiž ovplyvňuje aj účty za plyn a nepriamo aj elektrinu. „Ak by sa ceny ropy na budúci rok udržali na hladine 60 dolárov za barel, tak pokles cien by bol naozaj viditeľný a citeľný na benzínových pumpách a účtoch za energie. Ušetrené peniaze za energie by pomohli slovenskej ekonomike,“ dodáva Valachy.

Tento rok majú ceny ropy v priemere dosiahnuť úroveň 100 dolárov za barel, aj keď ešte v lete sa ropa obchodovala za 115 dolárov za barel. Analytik Juraj Valachy očakáva, že priemerné ceny ropy by na budúci rok mohli byť zhruba 76 dolárov za barel. Na druhej strane zosilňujúce sankcie proti Rusku, nemenný postoj arabských štátov, celého kartelu OPEC, USA, ale aj Ruska k súčasným objemom ťažby ropy, či snaha ruského prezidenta Vladimira Putina dlhodobo brániť rubeľ, dávajú priestor na reálne úvahy o tom, či sa ropa neudrží na súčasných úrovniach, alebo ešte viac zlacnie.

Jeden zo scenárov na druhej strane hovorí o tom, že Rusko by boj o rubeľ nezvládlo. Putin si to vôbec nepripúšťa. V takom prípade by totiž nasledovala devalvácia meny, strata úspor Rusov a recesia v krajine. Prepad v Rusku by potom pocítila celá Európa vrátane Slovenska.

"Ak by sa udržal kurz rubľa na úrovni 58 rubľov za dolár a ekonomika Ruska by klesla asi 4 až 5 percent, podobne ako v roku 2009, očakávame, že exporty do Ruska poklesnú o tridsať percent. Rast našej ekonomiky by sa tak v budúcom roku spomalil o 0,2 percentu­álneho bodu. Bude však veľmi záležať na tom, či krajiny eurozóny sa budú ďalej oživovať. Rast ich ekonomík je pre nás oveľa dôležitejší, " zdôrazňuje analytik Juraj Valachy.

V roku 2013 Slovensko vyviezlo do Ruska tovar v hodnote 2,5 mld. eur, čo tvorilo asi o 4 percentá z celkového exportu zo SR. Do Ruska smerovala elektronika a, najmä, automobily, ktoré si však našli náhradné trhy. „Pri pohľade na mesačné údaje vidieť pokles exportu áut už od júla 2014. Poklesy exportov áut však boli nahradené zvýšeným exportom do Talianska, Španielska, Maroka či severských krajín ako Nórsko či Švédsko. Časť ďalšieho výpadku bude nahradená inými odbytiskami. Prudké oslabenie rubľa v decembri však určite uvidíme na ďalšom poklese vývozu do Ruska aj v januári,“ dodáva Valachy.

Od septembra ceny palív na našich pumpách klesli už o 15 centov na liter. O zmene cien pravidelne informuje portál www.pravda.sk/tankujem. Len v decembri išli dole o takmer 6 centov, pričom analytici za celý december videli priestor na zlacňovanie až o 10 centov. Po ďalšom poklese cien ropy by mohol byť priestor na zlacňovanie v decembri aj v úvode januára ešte väčší. „Myslím si, že čerpacie stanice by mohli ceny upraviť nadol o 15 až 20 centov, ale táto predpoveď sa nemusí naplniť. Pokles cien o desať centov je prakticky istý,“ hovorí Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Colosseum.

Ropy je na trhu teraz prebytok. Súčasné ceny však zároveň limitujú investície do nových ložísk, čo neumožňuje ísť rope ešte nižšie. „Spojené štáty dodávajú na trhy najviac ropy od roku 1983 a v budúcom roku by podľa odhadu Ministerstva energetiky USA mohli ťažiť viac ropy ako Saudská Arábia. Rusko produkuje najviac ropy od rozpadu Sovietskeho zväzu,“ dodáva Tomčiak, ktorého tento fakt utvrdzuje v tom, že ceny ropy by v blízkej budúcnosti mohli ešte klesnúť.

Žiadna z krajín sa totiž nechce vzdať svojho podielu na trhu, pretože by tak mohli prísť o svojich klientov. Rusko to, naopak, vidí v geopolitických súvislostiach, keďže zlacňovanie ropy drancuje ruský rozpočet a spolu s tým sa prepadáva dôvera v rubeľ.

Lacnejšie pohonné hmoty predstavujú pokles nákladov, ktoré tvoria veľkú časť výdavkov firiem. Letecké spoločnosti pre pokles ceny leteckého benzínu preto uvádzajú pre budúci rok predikcie vyššieho zisku. Domácnosti môžu ušetrené peniaze minúť na nákup iných tovarov či služieb. Pokles cien palív však pôsobí aj na spotrebiteľské ce­ny.

Aj preto už tento rok Slovensko zažíva po prvý raz miernu defláciu na úrovni –0,1 percenta. Ak by bol však pokles cien výraznejší a dlhodobý, výrobcovia budú mať problém. „Ak by v roku 2015 pokračoval pokles cien palív a energií, je pravdepodobné, že deflácia na Slovensku sa prehĺbi. Spotrebiteľské ceny budú viac klesať, čo zvýši reálnu kúpnu silu obyvateľstva. V dlhodobejšom výhľade je však pre ekonomiku deflácia problém. Keď klesajú výrobné ceny, výrobcovia musia prepúšťať, čo by bolo veľmi nepríjemné,“ pripomína prognostik zo Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #Rusko #palivá #rubeľ