Diaľnice budú zadarmo pre zdravotne postihnutých

Za diaľničnú známku na rok 2015 nebudú musieť platiť všetci tí, ktorí vlastnia parkovací preukaz občana s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP).

22.12.2014 12:00
debata (13)

Novelou zákona chce rezort dopravy uľahčiť život telesne a zdravotne postihnutým. Parkovací preukaz ŤZP vlastnilo podľa posledných údajov z novembra tohto roka takmer 90–tisíc ľudí.

Ročná diaľničná známka na rok 2015 stojí 50 eur, mesačná 14 eur. Odborníci však upozorňujú, aby sa opatrenie bezplatných diaľnic nezneužívalo. Dopravný analytik Jozef Drahovský hovorí, že prideľovanie a kontrola oprávnenosti držať takýto parkovací preukaz je nekonečný boj.

„Ak už raz niekto zneužil systém využívania parkovacieho preukazu ŤZP pri parkovaní na miestach vyhradených výlučne pre takéto autá a pre ľudí, ktorí reálne majú postihnutie, využije to aj pri neplatení za diaľničnú známku,“ vraví Drahovský.

Je totiž častým javom vidieť na miestach pre ŤZP zaparkované silné, drahé autá, síce so špeciálnym preukazom za oknom, no je otázne, či majiteľ auta trpí postihnutím. Doteraz boli oslobodené od diaľničnej známky len tie zdravotne postihnuté osoby, ktoré poberajú príspevok na prevádzku osobného motorového vozidla.

„Po novom od úhrady diaľničnej známky budú oslobodené vozidlá a jazdné súpravy, ktoré v elektronickom systéme správcu výberu úhrady diaľničnej známky zaregistruje osoba, ktorá je držiteľom parkovacieho preukazu,“ vysvetľuje zmenu Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy a poznamenáva, že oslobodenie sa teda nevzťahuje na všetkých držiteľov preukazu ŤZP, ale len na držiteľov uvedeného parkovacieho preukazu.

Držiteľ preukazu si musí na Národnej diaľničnej spoločnosti podať žiadosť o oslobodenie od diaľničného poplatku. Žiadosť je na internetovej stránke diaľničiarov a podať ju treba poštou alebo osobne. Držiteľ preukazu sa bude musieť v aute zdržiavať počas cesty po diaľnici. Túto zmenu uskutočňuje rezort dopravy v súvislosti s pripravovaným prechodom na elektronický systém spoplatnenia diaľnic a rýchlostných ciest, čiže elektronickou diaľničnou známkou, aby bola evidencia a kontrola vozidiel jednoduchšia. Predovšetkým tých, ktoré za diaľnice nemusia platiť.

„Preukaz je možné vyhotoviť len fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je odkázaná podľa posudku na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, alebo má praktickú alebo úplnú slepotu oboch očí. Odkázanosť na individuálnu prepravu posudzuje posudkový lekár,“ vysvetľuje Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

O ponechaní parkovacieho preukazu sa rozhoduje vtedy, ak lekár uvedie v lekárskom posudku termín opätovného posúdenia zdravotného stavu, nakoľko je predpoklad zlepšenia zdravotného stavu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo ak má úrad pochybnosti o zdravotnom stave držiteľa, alebo sa dozvie o zneužívaní parkovacieho preukazu.

„Z vlastného podnetu vtedy vyzveme fyzickú osobu na predloženie lekárskych nálezov a posúdime odkázanosť na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom. Ak úrad zistí, že sa fyzická osoba už nepovažuje za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, nie je už odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, rozhodnutím parkovací preukaz odnímeme a držiteľovi uložíme povinnosť parkovací preukaz vrátiť úradu v lehote do 30 dní,“ tvrdí Lukáčová.

Na to, aby sa parkovacie preukazy ŤZP nezneužívali a takto sa ľudia nevyhýbali plateniu za diaľničné a rýchlostné úseky, si má dať pozor podľa ministerstva dopravy rezort sociálnych vecí.

„Parkovacie preukazy sa vydávajú pre vozidlá osôb podľa zákona, ktorý je v gescii ministerstva práce a sociálnych vecí. Nie je to v našej kompetencii, kontrolovať oprávnenosť takto vydaného parkovacieho preukazu. Je na zodpovednosti a tiež svedomí každého občana, ktorý o takýto preukaz žiada, využíva alebo ho vystavuje, aby postupoval v medziach zákona,“ hovorí Kóňa.

Ten, kto neoprávnene drží preukaz, hoci má zákonnú povinnosť takýto doklad vrátiť orgánu, ktorý ho vydal, sa dopúšťa priestupku a je možné uložiť mu pokutu do 165 eur.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #diaľničná známka #ZŤP