Drahá ropa sa zatiaľ nevráti, Saudi vezmú aj 20 dolárov za barel

Vyhlásil to podľa serveru BBC saudskoarabský minister ropného priemyslu Alí Nuajmí. Dodal, že ceny by sa už nikdy nemuseli vyšplhať späť na 100 dolárov za barel.

23.12.2014 20:31
debata (93)

Saudská Arábia je najsilnejším členom OPEC. Krajina už koncom novembra zablokovala snahy niektorých menej vplyvných členov kartelu o zníženie ťažobného limitu, ktoré by podporilo ceny ropy. Tento krok posilnil špekulácie, že Rijád chce pomocou nízkych cien zastaviť prudký rast ťažby ropy v USA.

Svetové ceny ropy sa od júna znížili takmer o polovicu. Severomorská ropa Brent v decembri prvýkrát za päť a pol roka zlacnela pod hranicu 60 dolárov za barel. „Nie je v záujme OPEC znižovať produkciu, nech je cena akákoľvek,“ vyhlásil Nuajmí. „Nie je dôležité, či klesne na 20, 40, 50 alebo 60 dolárov,“ dodal.

Za prepadom cien sú hlavne vysoké dodávky suroviny na trh, ktoré sú dôsledkom rozmachu ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch. K poklesu prispievajú aj obavy ohľadom vývoja dopytu v Európe a v Ázii.

Arabskí členovia OPEC podľa zdrojov agentúry Reuters predpokladajú, že ceny ropy do konca budúceho roka zmažú časť svojich strát a budú sa pohybovať medzi 70 a 80 dolármi za barel.

Zdroje však upozorňujú, že na 100 dolárov za barel sa ceny ropy pravdepodobne v dohľadnej dobe nevrátia. Niektorí členovia OPEC by vraj návrat cien na túto úroveň neprivítali, pretože by to konkurenciu povzbudzovalo k rozširovani­u ťažby.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC