Privítať nový rok pri mori? Pobyty sú vypredané

Vycestovať na sviatky do teplých exotických krajín, kúpať sa v mori a osláviť Nový rok pod palmami sa stáva z roka na rok populárnejším.

31.12.2014 12:30
dovolenka, exotika, slon, prales, turisti, Foto:
Medzi obľúbené exotické destinácie počas sviatkov patrí aj poznávanie Srí Lanky spojené s pobytom na pláži na Maldivách.
debata (3)

Cestovné kancelárie tvrdia, že zájazdy do exotiky majú už dlhšie vypredané a keby sa dali kapacity nafúknuť, ešte viac Slovákov by dalo prednosť pred koncoročným zhonom oddychu v teple.

Motiváciou ľudí, prečo práve v tomto období odchádzajú na zimnú dovolenku, je aj fakt, že tento rok im koncom decembra stačilo v práci zobrať si len niekoľko dní dovolenky a hneď mali desaťdňové voľno.

„Pobyty v exotických destináciách sa stávajú dostupnejšie, cenovo prijateľnejšie. Navyše ľudia sú zvedaví, každý rok chcú vyskúšať čosi iné. Chcú zažiť aj iné sviatky ako pri rozprávkach, zákuskoch či v niektorých kútoch Slovenska aj za prítomnosti snehu,“ vysvetľuje Stanislav Macko z Asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Podľa Macka je však veľmi ťažké odhadnúť, koľko Slovákov nakoniec vycestovalo k moru, keďže naša krajina susedí s rakúskym letiskom, a preto mnohí si vybavili pobyt aj z tohto dôvodu u rakúskeho touroperátora. Napríklad zo susednej Českej republiky odišlo na sviatky 20–tisíc ľudí k moru.

Záujem o exotiku rastie

„Väčšinu pobytov počas sviatkov sme mali už dlhšie vypredanú. Podobne ako minulý rok aj tento rok bol veľký a stále rastúci záujem o dovolenky rôzneho typu počas vianočných a silvestrovských sviatkov. Slováci však z roka na rok stále viac plánujú stráviť tieto sviatky v exotických krajinách, či už formou pobytu na pláži, alebo poznávaním,“ tvrdí Jana Zedníková z cestovnej kancelárie Satur.

Podľa Zedníkovej sa ceny pobytov počas tohtoročných sviatkov pohybovali prevažne na úrovni cien z minulého roka, ale niektoré exotické destinácie sa stali cenovo dostupnejšie.

„Ceny klesli vďaka lacnejším letenkám, čiže preto sa skôr pobyty vypredali,“ vysvetľuje Marcel Siekel z Firo Tour. Siekel hovorí, že na 99 percent mali všetky pobyty vypredané, ku koncu roka zostalo ešte pár voľných miest na Maldivy.

„Záujem presiahol možnosti, predali by sme oveľa viac, ale letenky a hotely sú už plné,“ dodáva Siekel.

Ivan Šidla z cestovnej kancelárie Invia tvrdí, že záujem o prežitie konca roka v exotike každoročne mierne narastá, v ich predaji ide o nárast približne o 8 percent.

„Takýmto spôsobom trávi koncoročné obdobie a sviatky predovšetkým stredná a vyššia stredná vrstva, ktorá má na to finančné prostriedky. Je teda pravda, že nové trendy, ktoré sa objavujú v tejto skupine obyvateľstva, nahrádzajú tradičného ducha a atmosféru sviatkov niečím exotickým. Ide však podľa môjho názoru o enklávu solventnejšieho obyvateľstva, a v tomto prípade to môže byť aj z roka na rok vyššie číslo, ktoré bude koncom roka pri mori. No to, že by odchádzali masy Slovákov do exotiky, si nemyslím,“ uvažuje sociológ Stanislav Buchta.

More je únik od stereotypu

Buchta tiež poznamenal, že tak ako niektorí odchádzajú na zimu k moru, ďalšia skupina trávi Silvestra a Nový rok na horách a lyžuje.

„To je všetko otázka príjmovej situácie rodiny. Keď má dostatok peňazí, je to u nej normálna vec, ktorú by sme ako spoločnosť nemali odsudzovať. Je prirodzené, že ľudia chcú takýmto spôsobom uniknúť pred bežným životom, nudným a stereotypným,“ nazdáva sa Buchta. Podľa sociológa možno očakávať zvyšujúci sa záujem o exotické dovolenky práve počas Vianoc a Silvestra. „Určite tí solventnejší ľudia budú čoraz viac takto tráviť zimné dovolenky,“ uzatvára Buchta.

Medzi najobľúbenejšie destinácie z pohľadu pobytových dovoleniek patria u Slovákov predovšetkým Spojené arabské emiráty, Dominikánska republika, Mexiko, Kuba, Maldivy, Thajsko, Srí Lanka či Bali.

„Z pohľadu poznávacích zájazdov sa najviac Slovákov vybralo do krajín ako sú Kuba, Mexiko, Thajsko, Srí Lanka, ale aj do Londýna. V exotických destináciách sú tiež obľúbené kombinácie poznávacích zájazdov s pobytom pri mori ako napríklad kombinácia poznávania Srí Lanky s oddychom na Maldivách,“ vraví Zedníková. Podľa jej slov sa tento rok veľkej obľube tešia aj okružné plavby okolo Spojených arabských emirátov či v Karibiku.

Minimum Rusov a Ukrajincov

Kým podaktorí Slováci vyhľadávajú v zime to, čo im u nás chýba, a teda more, pláže a tropické teploty, naše Tatry sa v zime stávajú útočiskom pre mnohých zahraničných turistov, predovšetkým z Ruska, Bieloruska či Ukrajiny. Po rusky hovoriacich klientov však príde túto zimnú sezónu do Tatier menej. Hlavnou príčinou poklesu je jednak zlá ekonomická situácia na Ukrajine a nepriaznivý vývoj rubľa a hrivny oproti euru. Očakáva sa, že z Ruskej federácie bude pokles turistov o 90 percent. Z Ukrajiny príde do našich hôr zhruba o 50 percent menej lyžiarov.

Podľa expertov na turizmus má Slovensko veľmi slabý produkt z hľadiska lyžiarskej destinácie, je na tom neporovnateľne slabšie ako Rakúsko. Slabšia konkurenčná výhoda spočíva aj v tom, že Slovensko má mať oproti ostatným krajinám veľmi vysoké a neprimerané dane v odvetví cestovného ruchu.

Za poklesom po rusky hovoriacich klientov treba tento rok hľadať podľa odborníkov aj to, že sa nepodporili pravidelné letecké linky do Ruska a na Ukrajinu. Značná časť Rusov, ktorí neprídu na Slovensko, tak robí pre uvalené sankcie na ich krajinu Európskou úniou.

V oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Vysoké Tatry hovoria, že ruská klientela k nám chodila z roka na rok menej, ale naopak, počet Ukrajincov minulý rok stúpol.

„Tento rok si veľa sľubujeme najmä od návštevníkov z Pobaltia a Veľkej Británie. Do Londýna lieta z Popradu priama letecká linka, vyvíjame tam aj marketingové aktivity. Dúfame, že sa zvýši počet návštevníkov aj z tradičných trhov ako Slovensko, Česko a Poľsko. Veríme v to, že Tatry budú túto zimu plné,“ uviedla Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Nový rok