Rusko po päťročnici rastu upadá

Ruská ekonomika posledných päť rokov nepretržite rástla, no pád cien ropy a uvalenie sankcií už v novembri 2014 neustála.

01.01.2015 18:00
debata (140)

V porovnaní s rovnakým mesiacom roku predtým zaznamenala pokles o 0,5 percenta a spolu s ňou pokračoval v oslabovaní aj rubeľ (viac v článku Ruská ekonomika klesla prvýkrát od roku 2009). Podľa väčšiny ekonómov sa hospodársky úpadok v Rusku udomácni na dlhší čas. Aj ruský minister financií Anton Siluanov očakáva, že ruská ekonomika sa v budúcom roku oslabí o 4 percentá (viac v článku Ropa za 60 USD pošle Rusko do hlbokej recesie).

Naopak, Európe lacná ropa pomôže. Nemecká vláda očakáva, že nízke ceny ropy podporia rast najväčšej európskej ekonomiky v budúcom roku o 0,2 až 0,3 percenta (ďalšei informácie v článku Ekonómovia MMF: Lacná ropa zrýchli rast svetovej ekonomiky).

„Pri súčasných cenách ropy môžeme očakávať, že veci sa len zhoršia. Neexistuje dôvod na optimizmus,“ povedal pre agentúru Reuters Dimitrij Polevoj, hlavný ekonóm pre Rusko z moskovskej pobočky ING Bank.

Rast ruského hrubého domáceho produktu sa spomaľoval už od začiatku roka 2014, a to najmä pre pokles investícií v krajine. Po anexii Krymu a pre podporu separatistov na východe Ukrajiny Európska únia a USA zaviedli voči Moskve sankcie, ktoré odrezali ruským bankám prístup na medzinárodné finančné trhy. Už vtedy niektorí analytici tvrdili, že Rusko upadne v roku 2014 do recesie, no až do októbra ho podržala solídna priemyselná a poľnohospodárska produkcia.

Zdá sa však, že hospodársky úpadok v roku 2015 je už neodvratný. Podľa ruskej centrálnej banky by ekonomika mohla spadnúť až o 4,5 percenta. Vo svojej prognóze pritom počíta s tým, že barel ropy sa bude obchodovať priemerne za 60 dolárov. Na tejto úrovni sa ropa držala aj koncom roka, no ďalší rast cien najdôležitejšej ruskej komodity nemá podporu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá odmieta obmedziť ťažbu, a tak tlačiť na rast cien.

Predstavitelia Saudskej Arábie pritom minulý týždeň vyhlásili, že nemajú problém ani s tým, ak by cena klesla na 20 dolárov za barel. Podľa analytikov táto stratégia OPEC–u môže súvisieť so snahou vytlačiť z trhu nových producentov ropy, ako je Kanada, pre ktorých je ťažba pri takýchto cenách výrazne stratová.

Spolu s nízkymi cenami ropy stráca na sile aj ruský rubeľ. Ten utrpel aj silným odlevom zahraničných investícií a kapitálu z krajiny. Podľa odhadov od začiatku ukrajinskej krízy investori z Ruska stiahli 100 miliárd dolárov.

Ďalším negatívnym faktorom sú sankcie, ktoré bankám a mnohým firmám zabraňujú v prístupe k „tvrdej“ zahraničnej mene. Rubeľ sa preto v polovici decembra prepadol na rekordné minimum 80 rubľov za dolár. Momentálne sa dolár obchoduje za 56 rubľov, no aj tento kurz výrazne zvyšuje cenu dovážaného tovaru a zvyšuje inflačné tlaky.

Ruská centrálna banka predpovedá, že miera inflácie v roku 2015 dosiahne 10 percent, čo následne povedie k poklesu reálnych miezd ruských obyvateľov (viac informácií v článku Ceny v Rusku stúpli v roku 2014 o viac než desatinu). Sankcie už teraz spôsobujú existenčné problémy aj veľkým ruským bankám, ktorým musí pomáhať štát.

Minister Siluanov už uviedol, že VTB, banka v rukách štátu, do konca roka 2014 z ruského Národného fondu bohatstva dostane 100 miliárd rubľov (1,5 miliardy eur) a ďalších 150 miliárd v roku 2015. Gazprombank by tiež mala získať 70 miliárd rubľov (ďalšie informácie v článku Ruský premiér uvoľnil 100 miliárd rubľov pre banku VTB).

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP