India plánuje naliať do slnečnej energie 100 miliárd dolárov

India chce v najbližších siedmich rokoch investovať až 100 miliárd dolárov do výstavby nových solárnych zdrojov energie a dosiahnuť to, aby energia zo slnka tvorila desať percent produkovanej elektriny.

03.01.2015 12:47
debata (1)

Podľa agentúry Reuters s tým počíta vláda premiéra Narendra Módího. V súčasnej dobe solárne zdroje tvoria v Indii menej ako jedno percento celkovej výroby elektriny.

Väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov je jedným z cieľov nového indického premiéra. Už skôr krajina avizovala, že počas piatich rokov investuje 100 miliárd dolárov do všetkých obnoviteľných zdrojov – celkom dve tretiny z tejto sumy mali ísť do veterných elektrární. Teraz ministerstvo pre novú a obnoviteľnú energetiku na Módího popud stanovilo ešte ambicióznejší cieľ a chce sa viac zamerať na energiu zo slnka.

Do roku 2022 tak dostanú šancu napríklad investori z Číny, Japonska a Nemecka, ktorí majú pomôcť zvýšiť solárnu energetickú kapacitu krajiny na celkových 100 000 megawattov.

India sa v energetickej oblasti spolieha najmä na uhoľné elektrárne. Pre chaotické dodávky surovín ale často dochádza k výpadkom v produkcii, čo poškodzuje hlavne priemysel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #solár #India #solárna elektráreň