Grécko môže skončiť bez eura, pre eurozónu už nie je dôležité

Nemeckí politici si dokážu predstaviť eurozónu bez Grécka. Ak po predčasných voľbách Gréci nebudú chcieť plniť svoje záväzky voči medzinárodným veriteľom, môžu skončiť bez eura.

04.01.2015 13:57 , aktualizované: 23:20
debata (143)

Nemecká vláda je presvedčená, že eurozóna bude schopná vyrovnať sa s odchodom Grécka, ak sa to ukáže ako nevyhnutnosť.

Uviedol to vo svojom najnovšom vydaní nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý citoval nemenované vládne zdroje. Kancelárka Angela Merkelová aj minister financií Wolfgang Schäuble sú presvedčení, že eurozóna od obdobia kulminácie dlhovej krízy z roku 2012 implementovala dostatok reforiem, aby sa potenciálny odchod Grécka z eurozóny dal zvládnuť, napísal týždenník.

Nebezpečenstvo šírenia problémov je obmedzené, pretože v Portugalsku a Írsku sa situácia napravila, citoval Der Spiegel jeden z vládnych zdrojov. Okrem toho Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM) je „účinným“ záchranným mechanizmom, ktorý je k dispozícii, dodal ďalší zdroj. Navyše veľké banky by boli chránené bankovou úniou. Stále nie je jasné, ako by sa členská krajina eurozóny mohla vzdať spoločnej meny, ale zostať členom Európskej únie. Der Spiegel však citoval „vysokopostaveného menového odborníka“, ktorý uviedol, že právnici by to boli schopní ujasniť.

Podľa článku týždenníka Der Spiegel nemecká vláda považuje odchod Grécka z eurozóny za takmer nevyhnutný, ak v gréckych voľbách 25. januára zvíťazí opozičná ľavicová strana Syriza. Vo voľbách proti sebe budú stáť konzervatívna strana premiéra Antonisa Samarasa Nová demokracia, ktorá prijala nepopulárne škrty v rozpočte, proti strane Syriza, ktorá chce úsporné opatrenia zrušiť.

Podľa agentúry DPA vláda informácie magazínu Der Spiegel nepoprela, vyjadrila však presvedčenie, že Grécko bude aj v prípade víťazstva strany Syriya plniť dohodnuté podmienky. „Grécko v minulosti svoje záväzky plnilo. Nemecká vláda predpokladá, že Grécko bude svoje záväzky plniť aj naďalej,“ povedal hovorca vlády Georg Streiter.

„Cieľom nemeckej vlády, Európskej únie aj vlády v Aténach je udržať Grécko v eurozóne,“ povedal v rozhovore s denníkom Hannoversche Allgemeine Zeitung minister hospodárstva Sigmar Gabriel. Upozornil však, že eurozóna je teraz stabilnejšia než pred niekoľkými rokmi. „Preto nás nemožno vydierať a preto očakávame, že grécka vláda, nech bude na jej čele stať ktokoľvek, dodrží dohody uzavreté s EÚ,“ dodal.

Syriza v decembri sľúbila, že keď vyhrá predčasné parlamentné voľby, zruší úsporné opatrenia nastolené súčasnou vládou. Zároveň sa ale zaviazala ďalej rokovať o oddlžení krajiny s medzinárodnými veriteľmi, žiadne jednostranné kroky nechce v tejto súvislosti prijať. Vodca strany Alexis Tsipras zároveň zdôraznil, že bude naďalej usilovať o to, aby si Grécko ponechalo jednotnú európsku menu euro.

Šéf parlamentnej frakcie kresťanských demokratov (CDU) kancelárky Merkelovej Michael Fuchs nedávno v rozhovore s denníkom Rheinische Post uviedol, že eurozóna už nemusí Grécko zachraňovať, pretože táto krajina už pre menovú úniu nie je systémovo dôležitá. Dodal, že grécki politici teraz nemôžu svojich partnerov v eurozóne „vydierať“.

„Ak si Alexis Tsipras z gréckej ľavicovej strany Syriza myslí, že môže obmedziť reformné úsilie a úsporné opatrenia, potom budú medzinárodní veritelia nútení obmedziť úvery pre Grécko,“ vyhlásil Fuchs. „Časy, keď sme museli Grécko zachraňovať, sa skončili. Už tu nie je žiadny priestor pre politické vydieranie. Grécko už pre euro nie je systémovo dôležité,“ dodal.

Člen rady vládnych ekonomických poradcov Peter Bofinger však pred odchodom Grécka z eurozóny varoval. „Takýto krok by bol spojený s vysokými rizikami pre stabilitu eurozóny,“ povedal denníku Welt am Sonntag. Dodal, že odchod Grécka by mohol „vypustiť z fľaše džina, ktorého by bolo ťažké ovládať“.

Predseda nemeckej postkomunistickej strany Ľavica Bernd Riexinger v reakcii na správu Der Spiegelu obvinil spolkovú vládu z vydierania a cielenej destabilizácie Grécka. „Spolková vláda touto cielenou indiskrétnosťou odpálila bombu, ktorá povedie k eskalácii krízy v Grécku,“ povedal Riexinger denníku Handelsblatt. „Týmto druhom verejného vydierania je Grécko pred voľbami cielene destabilizova­né,“ dodal.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #eurozóna