Medvedev prikázal Gazpromu sledovať, či Kyjev 'nekradne' plyn

Ruský premiér Dmitrij Medvedev nariadil vedeniu plynárenského monopolu Gazprom, aby starostlivo sledovalo, či Ukrajina vzhľadom k nastupujúcim mrazom nezákonne nevypustí tranzitný plyn určený európskym zákazníkom.

06.01.2015 00:00
debata (75)

O debate Medvedeva so šéfom Gazpromu Alexejom Millerom v pondelok informovala agentúra TASS. Ak bude potrebné, Gazprom je podľa premiéra oprávnený prijať „operatívne rozhodnutia“.

Práve odčerpávanie ruského plynu z ukrajinských tranzitných plynovodov viedlo pred piatimi rokmi k vážnej kríze, ktorá ochromila dodávky ruského plynu do viacerých východoeurópskych krajín a vyvolala diplomatické napätie. Moskva uzavrela aj vlani na rad mesiacov kohútiky pre Ukrajinu, ale toku plynu do Európskej únie sa prerušenie vážnejšie nedotklo.

Miller v pondelok Kyjev pochválil za včasné plnenie finančných záväzkov. Potvrdil, že koncom decembra Ukrajina úhradou 1,65 miliardy dolárov splatila časť svojho dlhu, ktorého celková výška dosahuje sumy 5,3 miliardy. Kyjev zároveň zaplatil 150 miliónov dolárov ako zálohu na januárový odber.

V tomto mesiaci podľa Millera Ukrajina odoberie asi jednu miliardu kubických metrov plynu, čo vzhľadom k nastupujúcim mrazom nie je príliš veľa. Januárové denné odbery sú v porovnaní s decembrovými podľa šéfa Gazpromu už zhruba dvojnásobné. Ukrajinské podzemné plynové zásobníky vraj navyše nie sú dostatočne zaplnené.

Medvedev z tohto dôvodu vyzval Millera k obozretnosti. „Máme prirodzene záujem na tom, aby bola Ukrajina spoľahlivým partnerom,“ povedal premiér Millerovi. „Vaše slová ale nútia k zamysleniu, ako sa budú udalosti vyvíjať. Sledujte pozorne, ako Ukrajina plyn odoberá, a v prípade nutnosti prijmite operatívne rozhodnutia,“ citovala Medvedeva agentúra TASS.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina