Problémy rubľa prinútili devalvovať meny aj Bielorusov a Turkménov

Centrálne banky Bieloruska a Turkménska devalvovali svoje meny, aby lepšie zvládli problémy, ktoré vyvoláva pád ruského rubľa.

06.01.2015 09:42
debata (29)

Bieloruská centrálna banka sa rozhodla znížiť oficiálny kurz domácej meny k americkému doláru. Vyplýva to z oznámenia banky, ktorá sa tak snaží uchrániť bieloruský rubeľ pred dôsledkami menovej krízy v susednom Rusku. K obdobnému kroku sa podľa agentúry Reuters odhodlala aj ďalšie bývalá sovietska republika Turkménsko.

Pre niekdajšie sovietske republiky je Rusko často hlavným obchodným partnerom. Hodnota ruskej meny voči doláru sa vlani prepadla o približne 40 percent, najmä v dôsledku klesajúcich cien ropy a sankcií, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny pre jeho postup v ukrajinskej kríze. Pre krajiny v blízkosti niekdajšieho Sovietskeho zväzu môže kríza ruskej meny znamenať problémy.

Bieloruská centrálna banka oznámila, že 6. januára znižuje oficiálny výmenný kurz bieloruského rubľa (BYR) o zhruba sedem percent na 12 740 bieloruských rubľov (BYR) za dolár z úrovne 11 900 BYR. Vlani bieloruský rubeľ klesol k doláru asi o 20 percent.

Okrem toho banka znížila na desať percent poplatok za nákupy zahraničných mien, ktorý zaviedla v polovici decembra práve pod tlakom menovej krízy v Rusku. Poplatok pôvodne predstavoval 30 percent, banka ho ale v posledných dňoch už znížila na 20 percent.

„Tieto kroky majú normalizovať situáciu vo finančnom sektore Bieloruskej republiky,“ oznámila vo vyhlásení bieloruská centrálna banka.

Podobne Turkménsko podľa oznámenia tamojšej centrálnej banky počnúc 1. januárom devalvovalo svoju menu manat voči americkému doláru o približne 19 percent. Krajina, ktorá má štvrté najväčšie zásoby zemného plynu na svete, bola vlani jediným štátom Strednej Ázie, ktorý napriek znehodnocovaniu iných regionálnych mien a prepadu ruského rubľa nechal výmenný kurz bezo zmien. Menový režim v Turkménsku nie príliš priehľadný, krajina ale držala kurz manatu (TMT) od roku 2009 bezo zmeny na úrovni 2,84 TMT za dolár.

Bielorusko do Ruska vyváža predovšetkým nákladné autá, traktory a priemyselné stroje. Celkovo je s Ruskom spojených viac než 50 percent vývozu z Bieloruska a viac ako 90 percent objemu transakcií sa uskutočňuje v ruských rubľoch.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v polovici decembra vyhlásil, že bieloruské firmy by mali s Ruskom obchodovať v tvrdých menách, pretože kvôli prepadu ruského rubľa je teraz obchodovanie v ruskej mene pre bieloruské firmy stratové. Vtedy však tiež podotkol, že kvôli prepadu ruskej meny sa vláda bieloruský rubeľ devalvovať nechystá.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Turkménsko #rubeľ