Ťažba plynu či ropy z bridlíc môže spôsobiť zemetrasenie, tvrdia vedci

Metóda frakovania pri ťažbe ropy alebo plynu môže spôsobiť zemetrasenie. Bolo to tak podľa vedcov aj pri otrasoch v marci 2014 v americkom štáte Ohio.

06.01.2015 11:18
debata (82)

Frakovanie čiže hydraulické štiepenie je metóda vyvolávajúca kontroverzné reakcie pre jej vplyv na životné prostredie. Pod vysokým tlakom sú vháňané chemikálie do vrtov, aby vytvárali pukliny v horninách, z ktorých je potrebné dostať plyn alebo ropu. Teraz americkí vedci v bulletine americkej seizmologickej spoločnosti (BSSA) dokázali, že aj pomerne silné zemetrasenie v mestečku Poland v Ohiu v marci minulého roka vyvolala takáto ťažba.

„Zemetrasenie v Polande sa vyskytlo vo veľmi starej prekambrickej vrstve hornín, v ktorej zrejme už predtým bol rad seizmických deformácií,“ povedal spoluautor štúdie Robert Skoumal z Miamskej univerzity v Oxforde v štáte Ohio.

„Táto vrtná činnosť nespôsobila žiadnu novú deformáciu, ale aktivovala doteraz neznámu starú deformáciu,“ povedal Skoumal. Preto by podľa neho bolo dobré, aby vláda, priemysel a veda v budúcnosti úzko spolupracovali pri frakovania v oblastiach s možnými neznámymi deformáciami.

Mikroseizmická činnosť, ktorá frakovanie sprevádza, býva obvykle taká slabá, že ju zaznamenajú len citlivé prístroje. Zemetrasenie v Ohiu však dosiahlo až tri stupne, čo už môžu pocítiť aj ľudia. Materiálne škody ale také zemetrasenie spravidla nespôsobí.

Vedci vyhodnotili rad seizmických záznamov 77 otrasov v Polande so silou jedného až troch stupňov. Ukázalo sa, že sa priestorovo aj časovo presne zhodovali s hydraulickým štiepením v oblasti. Keď bola ťažba prerušená, ustala aj seizmická aktivita.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #frakovanie