Vývoz ruského plynu na Ukrajinu vlani klesol o polovicu

Vývoz plynu z Ruska na Ukrajinu vlani klesol na 14,5 miliardy metrov kubických, čo je oproti objemu 28,5 miliardy kubíkov v roku 2013 o zhruba 50 percent menej.

06.01.2015 19:52
debata (15)

Za prepadom je prerušenie dodávok ruského plynu v období od júna do decembra, ktorého príčinou bol dlh Ukrajiny za predchádzajúce dodávky. Informovala o tom v utorok ruská televízna stanica RT.

Ukrajinská štátna spoločnosť pre prepravu plynu Ukrtransgaz uviedla, že na celkovej spotrebe plynu na Ukrajine mal ruský plyn podiel 36 percent. Plyn z domácich zdrojov mal na uspokojení dopytu podiel 51 percenta a zvyšných 13 percent tvoril plyn dovážaný z Európskej únie.

Ukrajina odoberá plyn z Poľska, zo Slovenska a z Maďarska prostredníctvom spätných dodávok ruského plynu.

Ukrajina teraz bojuje s energetickou krízou, upozorňuje RT. Takmer 40 percent elektriny sa na Ukrajine vyrába z uhlia, zhruba 90 percent baní na uhlie je ale v oblasti Donbasu, ktorý je centrom proruskej vzbury. Väčšina uhoľných elektrární tak zastavila prevádzku. Začiatkom decembra bola odstavená z prevádzky pre nehodu aj najväčšia jadrová elektráreň, desiatky domácností tak zostali bez elektriny. V krajine teraz dochádza k pravidelným výpadkom dodávok elektriny.

Rusko pre spory o cenu a o výšku ukrajinského dlhu za doterajšiu dodávky prerušilo v polovici minulého júna vývoz plynu na Ukrajinu. Obe krajiny sa na obnovení dodávok dohodli až koncom októbra. Podmienkou však bolo, že Ukrajinci splatia dlhy a za ďalší plyn budú platiť vopred. Dodávky plynu Rusko obnovilo začiatkom decembra.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina