Drahý dolár zdraží aj elektroniku, začne to u mobilov a notebookov

Českí obchodníci varujú, že časť elektroniky v nasledujúcich týždňoch zdražie. Dôvodom je silnejúci dolár. Zdraženie môže dosiahnuť 10 až 15 percent.

06.01.2015 20:51
debata (59)

Dolár výrazne posilnil voči českej korune, ale aj voči euru. Znamená to, že zdraženie pocítia nielen v Česku, ale aj na Slovensku.

Ako prvé podľa českých obchodníkov stúpnu ceny mobilných telefónov a notebookov. V dolároch sa obchoduje len s malou časťou sortimentu elektroniky, týka sa to predovšetkým IT produktov.

„Kurzové zmeny najrýchlejšie pocítime u IT techniky. Takže rovnako ako pri intervencii ČNB v roku 2013 prvé zdražejú mobilné telefóny a notebooky,“ uviedol hovorca predajní Euronics Bohuslav Komín.

Podľa šéfa českého a slovenského zastúpenia Toshiby Jiřího Horáka sa zmena kurzu už prejavuje na novoprijatom tovare.

"V prípade nášho segmentu je zmena v cene vyššia, než aká je priemerná marža výrobcu alebo distribútora. Cena sa preto bude musieť pohybovať spolu s ďalšími výkyvmi kurzu a v tejto chvíli musia vziať zákazníci do úvahy, že u daných modelov vzrastie cena aktuálne dovážaných notebookov približne o desať percent, "podotkol. Martin Vařbuchta z Intelu dodal, že neočakáva také výrazné a rýchle zdraženie, ktoré nasledovalo po intervencii Českej národnej banky.

Podľa e-shopu Mall.cz je v cenách u dodávateľov už teraz vidieť rast pre oslabenie koruny voči doláru. „Najviac u externých diskov a flash diskov alebo napríklad Kindle – u týchto skupín výrobkov dodávateľske ceny vzrástli až o desať percent,“ uviedla hovorkyňa Mall.cz Michala Gregorová. U notebookov a tabletov je podľa nej vidieť rast cien tiež, ale zatiaľ skôr v jednotkách percent. Koncové ceny pre zákazníkov zatiaľ nevzrástli.

"U spotrebnej elektroniky obchodovanej za doláre, ktorá sa vyrába mimo EÚ, možno predpokladať, že v horizonte niekoľkých mesiacov sa ceny zvýšia práve o kurzový rozdiel, teda o desať až 15 percent. Súčasné skladové zásoby podľa našich odhadov vystačia na cca dva až tri mesiace, " uviedla riaditeľka e-shopu Kasa.cz Andrea Čižmářová.

"Objednávky sa u elektroniky robia štyri až šesť mesiacov dopredu, takže v tejto chvíli máme tovar už objednaný. Výhodu v tomto prípade majú aj veľkí predajcovia elektra, ktorí sú schopní držať väčšie skladové zásoby a zachovať dlhšie cenu bez kurzových zmien. Hovoríme tu však rádovo o týždňoch až mesiacoch v závislosti na obrátkovosti tovaru, "dodal Komín.

Aj podľa Gregorovej by mal predaj zásob tovaru za „staré“ ceny niekoľko týždňov vydržať. Potom sa ukáže podľa vývoja kurzu, či bude potrebné zdražovať.

„Na oslabovanie koruny voči doláru sme upozorňovali našich zákazníkov už v závere minulého roka. Vzhľadom na súčasný kurzový vývoj eura voči doláru však riziko zdražovania ešte viac rastie,“ dodala hovorkyňa internetového obchodu Alza.cz Šárka Jakoubková.

Podľa obchodného riaditeľa e-shopu CZC.cz Tomáša Pilského sa pozvoľna zdražuje prakticky počas celého obdobia rastu kurzu. „Väčšina počítačov a elektroniky putuje do ČR z amerických alebo ázijských trhov a patria do skupiny tovarov s nízkou realizovanou maržou, takže k preceňovaniu zo strany distribúcie dochádza prakticky na každodennej báze. Pokiaľ by malo dôjsť ku skokovému rastu kurzu, je možné očakávať aj skokový rast cien elektroniky,“ dodal Pilsko.

Euro sa v pondelok prepadlo na takmer deväťročné minimum voči doláru a dostalo sa pod psychologicky dôležitú hranicu 1,2 dolára. Kurz koruny k doláru oslabil za posledný mesiac o korunu na 23,20 Kč.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #euro #koruna