Plynovod z Maďarska na Slovensko by mohol začať fungovať v januári

Nové plynovodné prepojenie medzi Maďarskom a Slovenskom by mohlo začať komerčnú prevádzku už v januári. V rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejnil maďarský denník Napi Gazdasági, to povedal štátny tajomník pre otázky energetiky András Aradszki.

08.01.2015 10:22
Fico, Orbán, plyn Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) a slovenský premiér Robert Fico pri slávnostnom prepojení plynovodov.
debata (1)

Aradszki podľa agentúry Reuters uviedol, že Maďarsko už zaslalo príslušné dokumenty pre získanie povolenia od Európskej únie pre tento plynovod.

So spustením komerčnej prevádzky plynovodu medzi oboma krajinami sa pôvodne počítalo na začiatku januára. Slovenský prevádzkovateľ tranzitného plynovodu Eustream na konci minulého roka ale oznámil, že pre technické ťažkosti na maďarskej kompresorovej stanici možno nebude dodržaný ani nový termín február 2015.

Novým plynovodom s ročnou prepravnou kapacitou päť miliárd metrov kubických suroviny získa Maďarsko prístup k západoeurópskej plynovodnej sieti. Slovensko-maďarské plynovodné prepojenie je dlhé približne 111 kilometrov, z toho 92,1 kilometra pripadá na maďarské územie. Investičné náklady na jeho vybudovanie presiahli 160 miliónov eur, Európska únia na jeho realizáciu prispela sumou 30 miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #plyn