Slovensko aj vlani vyrobilo viac ako 950-tisíc áut

Napriek tomu, že odbyt vozidiel ovplyvnila situácia v Rusku a na Ukrajine, očakáva Zväz automobilového priemyslu SR (ZAP) na Slovensku za ostatný rok podobné výsledky ako v roku 2013, a to viac ako 950 tisíc vyrobených automobilov.

08.01.2015 11:13
debata (7)

„Nebyť tejto krízy, boli by sme vyrobili viac ako milión vozidiel, aj keď sme to na začiatku roku neprognózovali. Je veľmi dobré, že všetci traja výrobcovia nie sú orientovaní svojou výrobou iba na jedno teritórium, ale vyrábajú pre celý európsky, prípadne globálny trh,“ uviedol prezident ZAP Jaroslav Holeček.

Ako ďalej dodal, ZAP hodnotí rok 2014 vcelku pozitívne, pretože splnil všetkých osem strategických cieľov. Zástupcom automobilového priemyslu sa však nepodarilo presvedčiť vládu ani ďalších zamestnávateľov k napredovaniu aplikovaného výskumu a vývoja.

„Je nám veľmi ľúto, že napriek tomu, že stratégia RIS 3 (Stratégia výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu SR – pozn. redakcie) bola Európskou komisiou označená ako jedna z najlepších v Európe, nebol k nej odsúhlasený akčný plán, a tak jej napĺňanie zostalo zatiaľ iba na papieri. Pre nás je práve aplikovaný výskum a vývoj jednou z veľmi dôležitých podmienok rozvoja automobilového priemyslu, predovšetkým pre jeho subdodávateľov,“ vysvetlil Holeček.

V oblasti rozvoja subdodávateľov ZAP vypracoval koncept, ktorého základom je vytvorenie databázy subdodávateľov a ich vzdelávanie z pohľadu kvality. „Bez ďalšej spolupráce s Ministerstvom hospodárstva SR a so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu nie sme schopní postúpiť ďalej. Je potrebné urýchlene vytvoriť projekt na realizáciu oboch spomínaných problémov, a to databázy a rozvoja subdodávateľov,“ poznamenal Holeček. Zväz taktiež teší vytvorenie neformálnej skupiny s ďalšími štyrmi priemyselnými zväzmi, a to Zväzom strojárskeho priemyslu SR, Zväzom hutníctva, baníctva, ťažobného priemyslu a geológie, Zväzom stavebných podnikateľov a Slovenskou elektromechanickou asociáciou.

Zväz automobilového priemyslu SR vznikol 22. júna 1993 v Bánovciach nad Bebravou. Momentálne zastupuje záujmy 161 právnych subjektov, ktoré pôsobia v oblastiach ako výskum, vývoj, výroba a predaj automobilov, motocyklov alebo ich súčastí, či dovoz motorových vozidiel.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #automobilky