Šefčovič bude v Moskve rokovať o plyne, podľa Kommersantu nemá o čom

Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič bude v stredu rokovať v Moskve o dodávkach ruského plynu.

14.01.2015 06:50
debata (66)

Stretnúť sa má so šéfom plynárenského koncernu Gazprom Alexejom Millerom, podpredsedom ruskej vlády Arkadijom Dvorkovičom a s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom. Do programu by sa okrem podmienok ďalších dodávok ruského plynu na Ukrajinu po skončení tohtoročnej zimy – existujúca dohoda platí do apríla – mohli dostať aj ďalšie témy týkajúce sa dodávok ruského plynu do Európy.

Moskva, s ktorou je teraz Európska únia v ostrom spore pre ukrajinskú krízu, oznámila minulý mesiac zrušenie projektu plynovodu South Stream v hodnote 40 miliárd dolárov. Plynovod mal privádzať ruský plyn do južnej Európy okľukou mimo Ukrajinu, po dne Čierneho mora. Európska komisia ale vzniesla námietky, že Rusi pri presadzovaní svojho projektu porušujú únijné pravidlá. Zrušenie projektu sa nepozdáva predovšetkým Bulharsku, ktoré je na ruskom plyne silne závislé.

Kommersant: „Oťukávacia“ návšteva

Podľa obvykle dobre informovaného ruského denníka Kommersant bude Šefčovičova návšteva vraj len „oťukávacia“, pretože, paradoxne, nie je o čom rokovať: zimné dodávky ruského plynu na Ukrajinu bežia a na vyjednávanie o letných dodávkach je ešte skoro; o ústupkoch, ktoré by zachránili South Stream, sa pritom dá baviť až na oveľa vyššej úrovni.

Šefčovičova koncepcia európskej energetickej únie podľa Kommersantu vyzerá ešte viac „protiruská“, než boj jeho predchodcu Günthera Oettingera za jednotný trh s plynom a elektrinou. Stredajšie moskovské rokovania tak podľa denníka vyzerajú „ako najlepšia ilustrácia slepej uličky plynových vzťahov Ruska a Európy: strany sa čoraz menej dohovárajú a radšej stavajú jedna druhú pred hotové fakty“.

A Šefčovič na tom vraj bude ešte horšie než Oettinger, pretože ani nemá politickú váhu svojho predchodcu, ktorý vyjednal poslednú dohodu o zimných dodávkach ruského plynu Ukrajine.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Maroš Šefčovič