Gazprom už South Stream pochoval, tranzit cez Ukrajinu tiež

Projekt plynovodu South Stream je pre Gazprom definitívne mŕtvy. S dodávkou ruského plynu do Európy podľa firmy môžu byť problémy.

14.01.2015 20:00
debata (267)

Dodávky ruského plynu do Európskej únie cez územie Ukrajiny by v zimných mesiacoch mohli byť narušené, hoci Moskva a Kyjev sa predbežne dohodli na riešení plynového sporu. Uviedol to podľa agentúry AFP šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller po stretnutí s novým podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu Marošom Šefčovičom.

Spomenul tiež, že projekt plynovodu South Stream, ktorý mal privádzať ruský plyn do Európy, je pre Gazprom definitívne mŕtvy. Koncern pritom chce, aby ruský plyn pre Európu Ukrajinu úplne obchádzal a putoval k európskym odberateľom cez Turecko.

„Riziká týkajúce sa tranzitu cez Ukrajinu túto zimu pretrvávajú,“ uviedol podľa AFP Miller vo vyhlásení. Ukrajina pre finančné ťažkosti vraj nedokázala v novembri a v decembri kúpiť od Ruska potrebné množstvo plynu a zásoby tejto suroviny v ukrajinských podzemných zásobníkoch zreteľne klesli, povedal Miller.

Podmienky prepravy môžu byť rovnaké aj v lete

Ukrajina a Rusko sa vlani v októbri po tvrdých niekoľkomesačných rokovaniach dohodli na zimných dodávkach ruského plynu na Ukrajinu. Podľa zmluvy si Kyjev musí dodávky predplácať. Niekdajší eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger vtedy podotkol, že kontrakt sa stane zárukou európskej energetickej bezpečnosti počas tohtoročnej zimy. Dohoda, ktorá vznikla za asistencie Európskej únie, platí do konca tohtoročného marca.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v stredu vyhlásil, že nie je dôvod, aby sa podmienky pre plynové dodávky na Ukrajinu po vypršaní kontraktu menili. Podľa Šefčoviča je v plynových rokovaniach medzi Kyjevom a Moskvou EÚ naďalej pripravená fungovať ako „otvorený sprostredkovateľ“.

Ukrajina, cez ktorej územie prúdi zhruba polovica ruského plynu pre Európu, nedostávala ruský plyn od júna, kedy Moskva zavrela kohútiky kvôli chronickej neschopnosti ukrajinského Naftogazu platiť účty.

Rusko dodávky na Ukrajinu obnovilo na začiatku decembra po zhruba polročnej prestávke. V rovnakom mesiaci zároveň oznámilo zrušenie projektu South Stream, ktorý mal privádzať ruský plyn do južnej Európy po dne Čierneho mora okľukou mimo Ukrajinu.

Plyn pre Európu má ísť cez Turecko

Miller v stredu podľa agentúry DPA oznámil, že pre Gazprom je kapitola South Stream definitívne uzavretá. Na programe dňa je vraj teraz plánovaná výstavba plynovodu Turkish Stream do Turecka. Koncern pritom chce, aby sa ruský plyn pre Európu Ukrajine úplne vyhýbal a putoval do EÚ prostredníctvom plánovaného plynovodu do Turecka. To by sa tak stalo významným strediskom pre prepravu ruského plynu.

„Plynovod Turkish Stream predstavuje jedinú trasu, ktorou sa bude dodávať 63 miliárd metrov kubických plynu, ktoré teraz prúdi cez Ukrajinu,“ uviedol podľa AFP Miller. „Iná možnosť nebude,“ povedal tiež.

Európske štáty, ktoré chcú ruský plyn, budú teraz musieť vybudovať plynovody, ktoré by ich prepojili s Tureckom. Majú na to niekoľko rokov. Práce by vraj mali začať okamžite. „V opačnom prípade zamieria tieto objemy plynu do iných krajín,“ varoval tiež Miller podľa AFP.

Šefčovič podľa agentúry Reuters vyhlásil, že tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy by nemal byť obmedzený, ani keď vzniknú nové plynovody obchádzajúce túto bývalú sovietsku republiku. „Možno môžeme nájsť nejaké lepšie riešenie,“ povedal podľa agentúry AP k najnovšiemu plánu Gazpromu.

267 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina