Moody's znížila rating Ruska tesne nad špekulatívne pásmo

Agentúra Moody's Investors Service v piatok znížila úverový rating Ruska o jeden stupeň na Baa3, teda tesne nad špekulatívne pásmo.

17.01.2015 00:00
debata (22)

Predpovedala, že vyhliadky ruskej ekonomiky budú aj naďalej podkopávať nízke ceny ropy a slabý kurz rubľa. Varovala tiež, že by mohla prikročiť k ďalšiemu zhoršeniu ratingu.

Moody's teraz predpokladá, že reálny hrubý domáci produkt Ruska sa v tomto roku prepadne o zhruba 5,5 percenta. V budúcom roku počíta s poklesom o ďalšie tri percentá. Ruskú ekonomiku podkopávajú okrem lacnej ropy aj sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny pre jej postup v ukrajinskej krí­ze.

Podobným spôsobom ako Moody's znížila pred týždňom hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska tiež agentúra Fitch Ratings. Tá v piatok navyše zhoršila ratingy tridsiatich ruských finančných inštitúcií, vrátane najväčšej ruskej banky Sberbank.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si peniaze za veľmi nízky úrok. Vzhľadom na to, že vlády si rutinne požičiavajú na refinancovanie, vysoký rating spravidla znamená úľavu pre štátny rozpočet, pretože krajina má nižšie náklady na obsluhu dlhu.

Ak by rating Ruska spadol do špekulatívneho pásma, nemohli by do jeho dlhopisov investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú napríklad dôchodkové fondy.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #Moody's