Váhostav dlhuje firmám 92 miliónov

Váhostav, ktorý rovnako ako ďalší stavebný gigant – bratislavský Doprastav, sa rozhodol zbaviť svojich podlžností reštrukturalizáciou firmy, nezaplatil dodávateľom 92,3 milióna eur.

17.01.2015 09:30
diaľnica D1 Višňové Dubná skala Foto: ,
Váhostav momentálne dokončuje viaceré rozostavané úseky diaľnic.
debata (37)

Presne toľko spomedzi všetkých prihlásených pohľadávok totiž uznala správkyňa reštrukturalizácie. Veritelia Váhostavu si však prvotne nárokovali až niečo vyše jednej miliardy eur.

Banky chcú od stavebnej firmy vyše 26 miliónov eur. Koľko peňazí však skutočne Váhostav dodávateľom zaplatí, bude jasné až po vypracovaní ozdravného plánu.

Doprastav svojim nezabezpečeným veriteľom vráti tretinu. Veritelia Doprastavu si prihlásili pohľadávky v nižšej celkovej sume ako v prípade Váhostavu – bolo to takmer 460 miliónov eur. Správca uznal 190 miliónov eur. Z celkovo uznaných záväzkov však tvorili takmer 150 miliónov eur bankové záruky za realizované stavby a možné pohľadávky od členov združení za opravy. Záväzky Doprastavu k dodávateľom boli 23 miliónov eur.

Súd reštrukturalizáciu Doprastavu už ukončil, a to schválením ozdravného plánu firmy. Váhostav má toto ešte len pred sebou. „Po vytvorení veriteľského výboru vypracujeme v spolupráci so správkyňou reštrukturalizačný plán, z ktorého bude jasné, v akej výške a v akom časovom horizonte budú vyplácané staré záväzky spoločnosti,“ povedal Tomáš Halán, hovorca Váhostavu.

Spomínaný výbor volili na prvej schôdzi veriteľov, začiatkom januára tohto roka. Dostali sa doň ČSOB, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, Doprastav a firma Lomark. „Je to proti zdravému rozumu. Koho poznám z veriteľov, tak ten by v žiadnom prípade do komisie nevolil a ani nevolil už zázračne zreštrukturali­zovaný Doprastav alebo istú neznámu spoločnosť Lomark, keďže predmet jej činnosti okolo stavbárčiny ani nešiel,“ hovorí Milan Blaho, jeden z veriteľov Váhostavu.

Lomark je firma so sídlom v Bratislave, ktorej jediným spoločníkom je londýnska Oldbury Consultants Limited. Podľa zoznamu pohľadávok, ktorý má Pravda k dispozícii, žiada Lomark od Váhostavu vyše 1,5 milióna eur. Lomark odkúpil v minulosti jednu časť pohľadávky istej cyperskej firmy voči Váhostavu a ďalšiu časť pohľadávky odkúpila aj firma so sídlom v Belizé.

„Z prítomných veriteľov sa na zložení veriteľského výboru zhodlo približne 95 percent hlasov všetkých veriteľov,“ tvrdí Halán. Podľa zákona návrhy na jednotlivých členov veriteľského výboru predkladá správca spomedzi prítomných veriteľov oprávnených na schôdzi veriteľov hlasovať v zásade od veriteľa s najvyšším počtom hlasov, až kým nie sú zvolení piati členovia veriteľského výboru. Jednotlivé návrhy na členov veriteľského výboru správca predkladá tak, aby pomer medzi zabezpečenými veriteľmi a nezabezpečenými veriteľmi bol vo veriteľskom výbore v zásade vyrovnaný.

Menším firmám, ktoré čakajú od Váhostavu na zaplatenie faktúr, sa takisto nepozdáva, že za správcu reštrukturalizácie bola zvolená Petra Gabrišová, ktorá má len 25 rokov a do zoznamu správcov bola zapísaná pár mesiacov pred spadnutím Váhostavu do ozdravného procesu.

„K mojej kariére sa nebudem vyjadrovať, to nie je predmetom tejto veci,“ povedala pre Pravdu Gabrišová. Halán tvrdí, že Gabrišovú si vybrali ako odborníčku na proces reštrukturalizácie.

„Veritelia mohli s vybratým správcom nesúhlasiť na prvej schôdzi. Ešte nemusia veritelia súhlasiť so správkyňou navrhnutým plánom a vtedy by mohol byť vybratý iný správca,“ uvažuje nezávislý advokát Tomáš Pavlovič z kancelárie Prosman a Pavlovič.

Doprastav požiadal takisto o reštruktura­lizáciu, na jar minulého roku. Takmer na kolená ho položila výstavba v susednom Poľsku. Hlavným dôvodom finančných problémov Váhostavu malo byť zrušenie výstavby diaľnic formou PPP projektov, a teda strata kľúčových zákaziek, na ktoré sa firma v minulosti intenzívne pripravovala.

V súvislosti s reštruktura­lizáciou firiem sa často hovorí o tom, že spoločnosti sa takýmto spôsobom chcú vyhnúť plnému splateniu svojich záväzkov, pretože nemusia zaplatiť sto percent z faktúr. Štát sa naďalej domnieva, že ozdravovať sa chcú slušné firmy, ktoré aj po tomto procese plánujú ďalej podnikať, zamestnávať ľudí a riadne platiť faktúry. Napriek tomu pripravuje rezort spravodlivosti nové znenie zákona o konkurze a reštrukturalizácii.

„V rámci tejto novelizácie sa riešia aj otázky ochrany veriteľov pred ,tunelovaním',“ povedala Alexandra Donevová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #Váhostav #Doprasrav