Vzbura poľských baníkov bola úspešná, vláda bane nezavrie

Poľskí baníci v noci na nedeľu ukončili protest proti uzatváraniu nerentabilných baní.

18.01.2015 11:03
debata (4)

Vláda sa s odborármi v sobotu dohodla, že bane patriace štátnej firme Kompania Weglowa (KW) budú naďalej fungovať.

Ešte v sobotu ráno bolo v baniach okolo 2200 baníkov, z toho 1600 na povrchu. V noci na nedeľu ale všetci vyfárali, uviedla poľská agentúra PAP. Baníci sa vzbúrili proti plánom stredo-pravicového kabinetu premiérky Ewy Kopaczovej zavrieť štyri bane na juhu krajiny. Okolo 5000 ľudí by tak prišlo o prácu.

Vláda vo Varšave s týmto plánom prišla v predvolebnom období, poľskí voliči o novom zložení parlamentu rozhodnú tento rok na jeseň.

„Tých, ktorí pracujú v Kompanii Weglowa, sme zachránili pred strašnou vecou – bankrotom a stratou zamestnania,“ tvrdí podľa Reuters Kopaczová v spoločnom vyhlásení s miestnym vodcom odborovej organizácie Solidarita Dominikom Kolorzom.

Kompania Weglowa má 49 000 zamestnan­cov, čo zodpovedá približne polovici ľudí pracujúcich v poľskom ťažobnom priemysle. KW je najväčšou uhoľnou spoločnosťou v Európskej únii, má pod sebou 14 baní.

Podľa dohodnutého plánu bude časť baní presunutá do Spoločnosti pre reštrukturalizáciu baní (SRK), a tá pre nich bude hľadať investorov. Ostatné bane bude spravovať až v piatok založená Nowa Kompania Weglowa, v ktorej má stopercentný podiel štátny obchodník s uhlím Weglokoks. Niektoré bane by mohli byť spojené so štátnymi energetickými spoločnosťami: PGE, Eneo, Energy a Tauron.

O bani Brzeszcze, ktorá bola pôvodne určená na likvidáciu, sa zaujíma elektrárenská spoločnosť Tauron. Ako o ďalších prípadných záujemcoch o bane sa hovorí o Krzysztofovi Domareckom, majiteľovi firmy na výrobu stavebných materiálov Selena FM, a o politikovi Januszovi Palikotovi, píše Reuters.

Odborár Kolorz podľa televízie TVN24 priznal, že aj keď sa bane podarí zachrániť pred zatvorením, čaká niektorých zamestnancov uťahovanie opaskov.

Štvorica baní pôvodne určená na zánik pre vysoké výrobné náklady a klesajúcu cenu uhlia za posledné tri roky zaznamenala stratu vo výške 1,9 miliardy zlotých.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #baníci