Švajčiarska rošáda s frankom a eurom dala mat maklérom

Švajčiari uvoľnením kurzu franku voči euru šokovali finančný svet. Ten teraz zratúva straty. Niektoré firmy to nemusia prežiť.

18.01.2015 11:32
debata (79)

Finančné inštitúcie a maklérske spoločnosti po celom svete počítajú straty, ktoré im spôsobilo štvrtkové prekvapivé rozhodnutie švajčiarskej centrálnej banky (SNB) prestať brániť rastu franku. Niektoré maklérske firmy museli dokonca ukončiť svoju činnosť, iné bojujú o prežitie. Napríklad britská banka Barclays prišla podľa zdrojov agentúry Reuters pre štvrtkovú prudkú zmenu kurzu franku o desiatky miliónov dolárov.

Frank vo štvrtok voči euru vzrástol v jednej chvíli až o 30 percent na maximum 0,8500 za euro. Bola to reakcia na krok SNB, ktorá bez predchádzajúceho upozornenia zmenila svoju doterajšiu politiku. Tá zahŕňala, že banka nedovolí pokles kurzu eura pod 1,20 CHF.

Rozhodnutie švajčiarskej banky malo vplyv aj na kurz eura oproti doláru. Jednotná európska mena zostúpila v tom momente až na 1,1575 dolára za euro, teda na najnižšiu úroveň od novembra 2003. Švajčiarska centrálna banka dovtedy udržiavala kurz švajčiarskeho franku na požadovanej úrovni pomocou nákupov eur. Zrušenie limitu znamená koniec týchto nákupov, teda aj nižší dopyt po eurách.

Straty utrpeli aj klienti britskej spoločnosti Alpari UK, ktorá je sprostredkovateľom obchodov na medzinárodných menových trhoch. Firma, ktorá sponzoruje anglický futbalový klub West Ham, v piatok podala návrh na konkurz. Novozélandská spoločnosť Global Brokers NZ, ktorá obchoduje s devízami, tiež robí kroky na ukončenie činnosti, lebo po hlbokých stratách prestala spĺňať požiadavku na minimálny objem kapitálu vo výške jedného milióna novozélandských dolárov, poznamenal denník The Wall Street Journal.

Problémy s plnením kapitálových požiadaviek by mohla mať tiež veľká maklérska spoločnosť FXCM, vzhľadom k tomu, že jej klienti prišli celkom o 225 miliónov dolárov. Akcie firmy sa v piatok ocitli vo voľnom páde a vykazovali pokles o 45 percent. Ešte pred začiatkom piatkového obchodovania na Wall Street pritom straty dosahovali takmer 90 percent.

Americkí regulátori situáciu firmy sledujú. Podobne regulátori na Novom Zélande preverujú po správach o možných stratách tie maklérske firmy a banky, ktoré uskutočňujú obchody so švajčiarskymi frankami.

Niekoľko bankových zdrojov podľa Reuters uviedlo, že o peniaze prišla aj väčšina veľkých bánk. Kurz franku sa menil tak rýchlo, že firmy nemohli okamžite spracovávať pokyny klientov na vykonanie transakcií.

Pozoruhodný vývoj nastal aj na dlhopisových trhoch. Výnos kľúčových desaťročných dlhopisov švajčiarskej vlády v piatok prvýkrát klesol do záporných hodnôt, keď výnos dlhopisu so splatnosťou v júli 2025 zostúpil na mínus 0,003 percenta. To znamená, že ak chcel niekto Švajčiarsku požičať peniaze, musel platiť za to, že to môže urobiť. Podľa Reuters je to prvýkrát, čo sa kľúčové náklady pôžičiek vlády niektorej vyspelej krajiny ocitli v prípade desaťročných papierov v záporných číslach.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Švajčiarsko #frank