Trhy už Rusku prestávajú veriť, investori odchádzajú

Ruská ekonomika dostáva posledné mesiace jednu ranu za druhou. Ruský medveď sa borí s výrazným poklesom príjmov štátu pre nízke ceny ropy, oslabuje rubeľ, krajinu čakajú v nasledujúcich rokoch rozpočtové škrty.

19.01.2015 13:00
Rusko, trhy, banky Foto: ,
Podľa Ruskej centrálnej banky by v tomto roku mal odlev kapitálu z Ruska dosiahnuť okolo 120 miliárd dolárov.
debata (378)

Najnovšie Rusku prestávajú dôverovať trhy natoľko, že krajinu posielajú do tzv. špekulatívneho pásma, čo zároveň z Ruska vyháňa investorov. Ohrozené je vyplácanie dôchodkov, ceny v obchodoch rastú rekordným tempom.

„Kombinácia neistých očakávaní budúceho vývoja na trhu s ropou v kombinácii s geopolitickými neistotami, ako aj rastúci tlak na Rusko zo Západu pre situáciu na Kryme čoraz viac poškodzujú krajinu. Ekonomický vývoj Ruska na tento rok je veľmi neistý,“ komentujú situáciu v Rusku analytici ruskej banky Sberbank vo svojej najnovšej štúdii.

Spotrebiteľské ceny v Rusku rastú od začiatku roka rekordným tempom. Nákupy bežných Rusov sa výrazne predražili. „Od začiatku roka dosiahla inflácia úroveň 10,4 percenta, najviac od roku 2008. Tento rok môže presiahnuť 11–percentnú hranicu,“ tvrdia bankoví analytici Sberbank.

Od nového roka v Rusku rástli najviac ceny ovocia a zeleniny, cukru, ryže, pohánky, vajec, rýb, syra a múky. Práve dovoz týchto produktov zo štátov EÚ zakázala Moskva ešte v auguste minulého roka ako odvetný krok za protiruské sankcie Západu.

Rusko je nedôveryhodný dlžník

Námestník ruského ministra hospodárstva Alexej Vedev vyhlásil, že je veľmi pravdepodobné, že úverový rating Ruska klesne do špekulatívneho pásma už tento týždeň. Práve tento týždeň totiž ukončí revíziu hodnotenia úverovej spoľahlivosti Ruska agentúra Standard & Poor‘s. V súčasnosti má krajina rating, ktorý sa nachádza iba jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom, pričom má negatívny výhľad.

Rusko by tak nemalo hodnotenie úverovej spoľahlivosti v investičnom pásme prvýkrát po viac ako desiatich rokoch. Minulý týždeň znížila rating Ruska agentúra Fitch, ktorá ho zrazila na jeden stupeň nad špekulatívne pásmo. V piatok navyše zhoršila ratingy tridsiatich ruských finančných inštitúcií vrátane najväčšej ruskej banky Sberbank.

Aj agentúra Moody‘s Investors Service v piatok znížila úverový rating Ruska o jeden stupeň tesne nad špekulatívne pásmo. Predpovedala, že vyhliadky ruskej ekonomiky budú aj naďalej podkopávať nízke ceny ropy a slabý kurz rubľa. Agentúra tiež varovala, že by mohla prikročiť k ďalšiemu zhoršeniu ratingu.

Moody's teraz predpokladá, že reálny hrubý domáci produkt Ruska sa v tomto roku prepadne zhruba o 5,5 percenta. V budúcom roku počíta s poklesom o ďalšie tri percentá.

„Rusko je v očiach investorov už dávno v špekulatívnom pásme, pretože konanie Ruska ako dlžníka je nepredvídateľné a neraz to v minulosti potvrdilo. Odchod S&P (Standard & Poor's, pozn. red.) z Ruska by mal skôr psychologický efekt. Bol by to ďalší signál, že Rusko odmieta spolupracovať so Západom,“ komentuje investičný analytik Jaroslav Brzoň zo spoločnosti Best Buy Investments.

Pre Rusov to znamená, že sa im sťaží získanie zahraničného kapitálu, ktorý teraz potrebujú ako rast cien ropy. Problémové bude aj financovanie štátneho dlhu.

„Niektoré investičné fondy kupovali ruské dlhopisy, pretože ich lákal vyšší úrok, ktorý ponúkali v časoch, keď v západnom svete sú nulové úrokové sadzby. Niektoré fondy však majú vo svojich štatútoch, že môžu kupovať iba cenné papiere v investičnom pásme. Tie budú teraz mimo hry a o to menej potenciálnych kupcov bude mať preto záujem o ruské dlhopisy,“ hovorí Brzoň.

Rusko už od vlaňajška patrí z pohľadu investícií k rizikovejším destináciám, čoho sú si vedomí investori z celého sveta. Na krajinu boli v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine uvalené prísne sankcie. Podľa Ruskej centrálnej banky by v roku 2015 mal odlev kapitálu dosiahnuť okolo 120 miliárd dolárov. V roku 2016 predpokladá odlev na úrovni 75 miliárd dolárov a v nasledujúcom roku okolo 55 miliárd dolárov. Tieto straty nevie aktuálne Rusko vykryť, nakoľko len z dôvodu poklesu cien ropy príde tento rok ruský rozpočet asi o tri bilióny rubľov, čo je v prepočte približne 38 miliárd eur.

Rusi majú „holandskú chorobu“

Holandskou chorobou ekonómovia nazývajú v prípade Ruska stav, keď v krajine rástla za posledné roky závislosť od ropy a plynu. Ruská ekonomika je teraz preto málo diverzifikovaná a zraniteľná. Holandská choroba sa v dobrých časoch prejavuje tým, že rastie ziskovosť energetického sektora a prúdi doň stále viac kapitálu, čo však prebieha na úkor zvyšku ekonomiky. Rusi výpadky príjmov z ropy nemajú ako v tejto chvíli nahradiť.

„V prípade poklesu ceny ropy krajine nepomohlo ani to, že mala vysoké devízové rezervy a prebytok štátneho rozpočtu, ktorý využila na podporu ekonomiky. Nepomohla ani pomoc strategicky dôležitým firmám s refinancovaním úverov cez štátom vlastnené banky,“ hovorí analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Len za vlaňajšok klesol celkový objem rezerv Ruska z 511 miliárd dolárov na 388 miliárd. Tretinu zostávajúceho objemu už Moskva použila na podporu domácej ekonomiky v roku 2015. Výrazne tak klesá objem toho, čo je možné použiť na ochranu rubľa. Podľa Inštitútu pre medzinárodné financie je v prípade Ruska riziková hranica poklesu objemu rezerv na úroveň 330 miliárd dolárov. Už v roku 2008 muselo Rusko na záchranu bánk vynaložiť 170 miliárd dolárov.

„Teraz nemá dosť rezerv na pokrytie zahraničného dlhu a vstúpilo do krízy s dvojnásobnou závislosťou od úverov ako minule,“ uviedol britský denník The Daily Telegraph, odvolávajúc sa na tvrdenia Tatiany Tchembarovovej z BNP Paribas, jednej z hlavných európskych a francúzskych bánk.

„Celkový zahraničný dlh ruských firiem a štátnych entít dosahuje 720 miliárd dolárov. Mesačne treba splácať zhruba 10 miliárd, pričom kvôli sankciám je Rusko vylúčené z kapitálových trhov a nemôže si vziať pôžičky,“ dodala.

Cena ropy bude klesať

Cena ropy by mala byť tŕňom v oku Rusov najmenej ďalších šesť mesiacov. Trend poklesu sa zrejme zastaví niekedy v druhej polovici tohto roka, predpovedala v piatok v mesačnej správe o situácii na trhu s ropou Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Ceny ropy na túto prognózu reagovali v piatok výrazným oživením. Cena severomorskej ropy Brent sa posilnila z minulotýždňových šesťročných miním zhruba o dva doláre na 49,70 dolára za barel. Americká ropa WTI rástla o viac než dolár na 47,35 dolára za barel. Ešte vlani v lete však ropa stála 115 dolárov za barel.

„Ako nízko si trh s ropou nájde dno, tým si nikto nemôže byť istý,“ uviedla IEA podľa Reuters. Bank of America Merrill Lynch napríklad predpokladá, že cena ropy Brent by mohla do konca prvého štvrťroku tohto roka klesnúť až na 31 dolárov za barel, čo by bolo minimum od roku 2004.

Banka poukázala na rýchly nárast zásob suroviny po celom svete. To je dôvod, prečo sa znižuje pravdepodobnosť výrazného oživenia cien.

„Prikláňam sa k názoru, že ceny ropy by sa mohli minimálne v prvom polroku držať okolo súčasných nízkych úrovní, pričom nemožno vylúčiť ani ich ďalší pokles. Na trhu je obrovský previs ponuky nad dopytom a tento fundament sa tak ľahko nezmení, keď OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu, pozn. red.) nie je ochotná znižovať svoju produkciu. Ťažba v USA je na 30–ročných maximách a dopyt rastie pomaly pre slabú ekonomickú aktivitu v Európe a spomaľovanie sa čínskeho hospodárstva,“ konštatuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

IEA predpokladá, že nakoniec nízke ceny začnú podkopávať produkciu a prispejú k posilneniu dopytu. Agentúra v tejto súvislosti upozornila na správy o obmedzovaní výdavkov na rozvoj ťažby a rušenie nových ropných projektov.

© Autorské práva vyhradené

378 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP #sankcie