S&P poslala rating Ruska do špekulatívneho pásma

Ratingová agentúra Standard & Poor's v pondelok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska o jeden stupeň na známku BB+, teda do špekulatívneho pásma.

26.01.2015 20:38
debata (45)

Znamená to, že Rusko prišlo o investičný rating, takže mnohé finančné inštitúcie teraz budú nútené ruské cenné papiere predať. Ruský rubeľ po zhoršení ratingu prehĺbil pokles, k americkému doláru tak strácal zhruba päť percent.

Podľa denníka Financial Times sa Rusko stalo prvou krajinou zo skupiny BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína), ktorej rating už nie je v investičnom pásme. Výhľad ruského ratingu je navyše negatívny, čo signalizuje, že S&P by mohla v budúcnosti pristúpiť k jeho ďalšiemu zhoršeniu.

Ruská ekonomika sa teraz stretáva s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársky rast naviac podkopávajú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej postupu v ukrajinskej krí­ze.

S&P uviedla, že vyhliadky ruskej ekonomiky sa zhoršili. Dve zostávajúce hlavné ratingové agentúry, Moody's Investors Service a Fitch Ratings, zatiaľ hodnotia úverovú spoľahlivosť Ruska najnižším investičným stupňom.

Úverový rating je základným vodítkom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si za veľmi nízky úrok. Ak je rating v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú napríklad dôchodkové fondy.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #S&P