Na cestu do práce vlakom bude 50 % zľava

Ľudia využívajúci na cestu do zamestnania vlakovú dopravu budú mať od 1. februára zľavu vo výške 50 % z obyčajného cestovného. Rozhodla o tom v stredu vláda na návrh ministra dopravy Jána Počiatka.

28.01.2015 12:25
debata (117)

Zamestnanci pri ceste vlakmi mali doteraz zľavu 30 %. Na zľavu budú mať nárok cestujúci s traťovými časovými predplatnými cestovnými lístkami (mesačnými a týždennými) vo vozňoch 2. triedy vo vnútroštátnej preprave. Opatrenie sa vzťahuje na osobnú železničnú dopravu vo verejnom záujme, teda s podporou štátu.

„Po tom, čo sme realizovali veľmi odvážne rozhodnutie – dali sme k dispozícii študentom a dôchodcom bezplatné používanie železničnej dopravy, napĺňame ďalší záväzok, že zvýšime zľavy pre cestujúcich, ktorí chodia vlakom do práce,“ povedal po rokovaní vlády premiér Robert Fico. „Myslíme si, že ešte viac zatraktívnime železničnú dopravu a môže sa zvýšiť počet cestujúcich, ale chceme, aby aj ľudia, ktorí cestujú za prácou a platia za cestovné, ušetrili pár eur,“ dodal.

Rozhodnutie vlády o zľave má minister dopravy zabezpečiť prostredníctvom zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme. V súčasnosti má štát uzatvorené dve takéto zmluvy, a to so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) a súkromným dopravcom RegioJet, a.s. na trati Bratislava – Komárno. Žiaci, študenti a dôchodcovia od 17. novembra už využívajú bezplatnú prepravu vo vlakoch 2. triedy jazdiacich vo verejnom záujme.

Minister dopravy Ján Počiatek označil za zmysel opatrenia na zvýšenie zľavy vo vlakoch podporu mobility pracovníkov a zvýšenie atraktivity cestovania železnicou. „Ide o najekologickejšiu formu prepravy cestujúcich a zároveň je to oveľa bezpečnejšia forma prepravy ako po cestách akoukoľvek formou,“ povedal. Na realizáciu tohto opatrenia bude využitý už existujúci systém zliav, ministerstvo preto nepredpokladá žiadne komplikácie pri registrácii a fungovaní tohto systému. „Myslíme si, že toto opatrenie bude úspešné a prinesie nárast počtu cestujúcich,“ dodal Počiatek.

„Predkladaným návrhom sa završuje proces realizácie opatrení finančného, ekonomického a sociálneho balíčka vlády SR v železničnej osobnej doprave realizovanej v rámci záväzku verejnej služby,“ vyplýva z materiálu. Cieľom návrhu je podľa ministerstva dopravy zvýšenie záujmu cestujúcej verejnosti o cestovanie železničnou osobnou dopravou, posilnenie existujúcich vlakových spojení a zavedenie nových vlakov na vybraných tratiach.

Na realizáciu úprav cestovného v osobnej železničnej doprave bude podľa odhadov rezortu dopravy potrebných 1,35 mil. eur. Ministerstvo predpokladá, že odhadovaný dopad bude krytý výnosmi získanými zo zvýšeného záujmu cestujúcich. Prípadný rozdiel medzi odhadovanou čiastkou a konečnými skutočnými dopadmi bude zabezpečený v rámci limitov kapitoly ministerstva dopravy.

Traťové predplatné cestovné lístky na zľavnenú prepravu neplatia na tratiach Tatranskej elektrickej železnice a Ozubnicovej železnice. Vo vlakoch jazdiacich mimo zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme, sa traťové predplatné cestovné lístky uznajú za osobitných podmienok. Vo vlakoch kategórie EC (Euro City) sa tieto lístky uznajú bez potreby zakúpenia príplatku. Vo vlakoch kategórie SC (SuperCity) je potrebné si zakúpiť príplatok, keďže ide o povinne miestenkové vlaky. Traťové predplatné cestovné lístky sa vydávajú na vzdialenosť maximálne 210 kilometrov.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #bezplatné vlaky