Silný frank pošle Švajčiarsko do recesie

Švajčiarska ekonomika sa v tomto roku prepadne do recesie po tom, čo sa tamojšia centrálna banka rozhodla ukončiť umelé udržiavanie kurzu domácej meny na nízkej úrovni. Predpovedal to v stredu švajčiarsky hospodársky inštitút KOF.

28.01.2015 15:30
debata (6)

Ekonomiku podľa inštitútu „pokazia“ aj nižšie ceny ropy, ktoré majú negatívny vplyv na obchodovanie s touto komoditou. To je z veľkej časti spravované práve zo Švajčiarska, píše agentúra Reuters.

Švajčiarska centrálna banka v septembri 2011 zaviedla politiku brániacu poklesu kurzu eura voči švajčiarskemu franku pod 1,20 CHF, aby zabránila negatívnym vplyvom silnej domácej meny na ekonomiku. Pred dvoma týždňami však túto politiku prekvapivo zrušila, čo viedlo k prudkému posilneniu franku a k poklesu medzinárodnej konkurencieschop­nosti švajčiarskych podnikov.

KOF teraz predpokladá, že švajčiarska ekonomika v tomto roku klesne o pol percenta. Ešte v decembri pritom počítal s rastom v rozsahu 1,9 percenta. Inštitút tiež predpovedal, že v budúcom roku čaká švajčiarskej ekonomiky stagnácia.

„KOF očakáva krátku recesiu v letnom semestri. V celom roku 2015 by mal hrubý domáci produkt klesnúť o 0,5 percenta,“ uviedli ekonómovia KOF vo svojej správe. Recesia sa väčšinou definuje ako minimálne dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou.

KOF predpokladá, že švajčiarsky export tento rok pre silný frank klesne o 1,4 percenta. Švajčiarska spoločnosť Swatch, ktorá je najväčším výrobcom hodiniek na svete, už predtým označila januárové rozhodnutie centrálnej banky za „tsunami“ pre švajčiarsku ekonomiku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #frank