Rubeľ začal týždeň oslabením

Ruský rubeľ opäť oslabil. Obchodníci na trhu v pondelok stále negatívne reagovali na piatkové neočakávané rozhodnutie ruskej centrálnej banky o znížení úrokov.

02.02.2015 14:12
debata (16)

Hodnotu rubľa oslaboval aj pokles cien ropy a obnovené násilie na Ukrajine. Ruská mena oproti doláru klesla o 1,5 % a oslabil aj ruský akciový trh. Index moskovskej burzy MICEX, ktorý je denominovaný v rubľoch, oslabil o 1 %.

„Jedinou inštitúciou v Rusku, ktorá mala trochu dôveryhodnosti, bola centrálna banka, ale redukciou úrokov ju podkopala,“ povedal analytik UBS Manik Narain. „Táto redukcia vyslala čudný signál, pokiaľ ide o ochotu centrálnej banky podporovať rubeľ,“ dodal. Podľa Gleba Zadoju, hlavného analytika Profit Group v Moskve, rubeľ bude ďalej padať, ak sa cena ropy Brent vráti na úroveň zhruba 48 USD za barel. „V tomto prípade môže testovať hranicu 85 rubľov za dolár a 95 rubľov za euro,“ konštatoval Zadoja.

Ruská centrálna banka v pondelok informovala, že na devízovom trhu v mene ministerstva financií predala 29. januára 5 mil. USD. Na svoj vlastný účet centrálna banka na trhu neintervenovala. Údaje o svojich intervenciách banka zverejňuje dva pracovné dni po ich realizácii.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ