Česi už nedostanú za zber kovu hotovosť

Za odovzdaný kovošrot by mali ľudia od začiatku marca dostať v Česku zaplatené už len bezhotovostne.

02.02.2015 20:35
debata (7)

Český minister životného prostredia Richard Brabec (ANO) podpísal vyhlášku, ktorá má definitívne zakázať výkup kovov od fyzických osôb za hotovosť. Obmedzenie výkupu na bezhotovostné platby je podľa Brabca jedným z opatrení, ako zabrániť krádežiam kovov. S tými majú problémy najmä obce na severnej Morave.

Cieľom vyhlášky je sťažiť výkup najmä nepoctivým občanom. Aby ju výkupcovia neobchádzali a neplatili ľuďom za kovošrot napríklad stravnými lístkami, chce ministerstvo jasne definovať, čo bezhotovostná platba znamená. Navrhuje to v novele zákona o odpadoch, ktorá pôjde počas februára na vládu. Do Snemovne sa môže dostať začiatkom leta. Platiť by mohla začať už tento rok.

Dovtedy môžu zberne a výkupcovia voliť rôzne spôsoby bezhotovostnej platby, ministerstvo životného prostredia (MŽP) im však odporučilo, aby začali používať len dva – prevod na účet alebo poštovou poukážku. Prísnejšie opatrenia majú pomôcť identifikovať osoby, ktoré nosia kovošrot do zberní. Budú sa musieť preukázať občianskym preukazom alebo bankovým účtom.

MŽP tiež plánuje sprísniť podmienky pre vydávanie licencií zberniam a zriadiť špeciálny tím „malá Kobra“, ktorý sa bude zaoberať krádežami kovov a ďalšou kriminalitou v oblasti odpadu. Ak by riešil organizovaný zločin, spolupracoval by so špeciálnym daňovým útvarom Kobra, povedal Brabec už skôr.

Zmeny majú byť súčasťou materiálu, ktorý chce ministerstvo predložiť vláde. Má zmapovať celý segment výkupu zberných surovín v Českej republike.

Brabec vraj nie je zástancom kompletného zákazu výkupu všetkých surovín a zrušenie celého systému výkupu. Možnosť privyrobiť si zberom papiera, textilu i kovov by mala byť pre slušných občanov zostať zachovaná, uviedol. Považuje však za problém, že zberní je veľa a nie je možné ich účinne kontrolovať. Podľa odhadov ich existuje 2500 až štyritisíc, veľa je mobilných.

Podľa pondelkového Denníku by prísnejšie podmienky získania licencie pre zberne mohlo zahŕňať aj povinné zavedenie kamerového systému. Pomôcť by vraj mala aj diaľková evidencie tržieb, ktorú má budúci rok spustiť ministerstvo financií, a centrálny register priestupkov.

Niektoré mestá sa už proti krádežiam kovov bránia vyhláškami, v ktorých ľuďom prikazujú odovzdávať kovošrot do mestských zberných dvorov. Zakázať im, aby predávali kovový šrot do komerčných zberní, ale podľa zákona nemôžu. Občania majú právo sa rozhodnúť, čo s týmto odpadom urobia.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #zberne