Spojené štáty posielajú do Grécka krotiteľov dlhov

Vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva financií odcestuje "v najbližších týždňoch" do Grécka na prerokovanie ekonomickej situácie krajiny, ktorá sa usiluje o revíziu svojich dlhov. Agentúre AFP to v utorok oznámil zdroj z ministerstva.

03.02.2015 21:40
debata (38)

Námestník ministra financií pre európske záležitosti Daleep Singh povedie americkú delegáciu, s ktorou v Aténach strávi „niekoľko dní“, uviedol zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Presný účel misie nebol špecifikovaný. Singh je bývalým riaditeľom investičnej banky Goldman Sachs, kde sa zaoberal dlhovými trhmi v rozvíjajúcich sa krajinách.

Nová grécka vláda na čele s premiérom Alexisom Tsiprasom začala usilovať o zmiernenie dlhovej záťaže a ukončenie reštriktívnych ekonomických opatrení. Tie sú v krajine zavádzané od roku 2010 výmenou za rozsiahlu finančnú pomoc od medzinárodných veriteľov.

Nová vláda vzišla z ľavicovej strany Syriza, ktorá vyhrala pred viac ako týždňom parlamentné voľby vďaka kampani zameranej proti pokračovaniu úsporných opatrení.

Americký prezident Barack Obama ohľadom krízy v Grécku v televízii CNN vyhlásil, že nemožno ďalej požadovať priveľa od krajín, ktoré sú vo veľkom ekonomickom útlme.

„Nie je možné pokračovať v ‚žmýkaní‘ krajín, ktoré sú v plnej (ekonomickej) depresii. V istom okamihu je potrebná stratégia (hospodárskeho) rastu, aby bolo možné splatiť pôžičky,“ povedal Obama.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #USA