Tsipras: Záchranný program zlyhal, nechceme ho

Nový grécky premiér Alexis Tsipras v nedeľu označil medzinárodný záchranný program pre Grécko za chybu. Potvrdil tiež, že krajina odmieta jeho predĺženie. Vláda by však podľa neho mohla s medzinárodnými veriteľmi do konca februára uzavrieť prechodnú dohodu, ktorá by Grécku umožnila prekonať obdobie potrebné na dohodnutie nových podmienok riešenia štátneho dlhu.

08.02.2015 20:38
debata (59)
Alexis Tsipras Foto: Reuters, Alkis Konstantinidis
Alexis Tsipras, Grécko Alexis Tsipras

„Záchranný program zlyhal,“ uviedol premiér pri svojom prvom veľkom prejave v parlamente. „Nová vláda nemá právo žiadať o jeho predĺženie… pretože nemôže žiadať o predĺženie chyby,“ dodal. Súčasný záchranný program pre Grécko vyprší 28. februára.

Tsipras tiež vyhlásil, že chce dodržať svoje predvolebné sľuby, vrátane bezplatného poskytovania potravín a elektriny ľuďom, ktorých zasiahli úsporné opatrenia spojené so záchranným programom. Prioritou vlády je podľa premiéra riešenie „veľkých rán“ spôsobených záchranným programom a riešenie „humanitárnej krízy“. Tsipras tiež sľúbil, že bude bojovať s korupciou a riešiť problémy s daňovými únikmi.

Zopakoval tiež svoj predvolebný sľub, že Grécko bude od Nemecka požadovať reparácie za škody vzniknuté v druhej svetovej vojne. Táto požiadavka je podľa premiéra pre Grécko morálnou a historickou povinnosťou. Berlín už ale dal opakovane najavo, že považuje otázku reparácií za uzavretú, píše agentúra DPA.

Grécko už tento týždeň požiadalo medzinárodných veriteľov o preklenovacie podporný program do konca mája, aby malo čas na vyjednanie nových podmienok spolupráce. Predovšetkým Nemecko však trvá na tom, aby Gréci splnili to, k čomu sa v minulosti zaviazali.

Grécko bude musieť odísť z eurozóny, tvrdí bývalý šéf americkej centrálnej banky (Fed) Alan Greenspan. Nevie si predstaviť, kto by zadlženému Grécku požičiaval (viac v článku Grécko odíde z eurozóny, tvrdí Greenspan).

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu sa teraz podľa denníka Financial Times snaží prinútiť predstaviteľov eurozóny, aby sa s Gréckom dohodli na kompromise. Obáva sa totiž, že vleklé spory medzi Gréckom a zvyškom eurozóny by mohli poškodiť svetovú ekonomiku.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Alexis Tsipras